Vana-Võromaa fotojaht andis kireva saagi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võistlusel peaauhinna saanud foto «Tulõ, tulõ, kos tä päses!»
Võistlusel peaauhinna saanud foto «Tulõ, tulõ, kos tä päses!» Foto: Jaanus Mark

Simunapäevaks, 28. oktoobriks võeti kokku Vana-Võromaa fotojahi «Püvvä pildi pääle!» saak, selgusid peaauhinna, rahvahääletuse auhinna ning eripreemiate võitjad.

Suve algusest oktoobri keskpaigani sai fotojahi veebilehel esitada võistlusele Vana-Võromaal tehtud fotosid, millel näeb võrokeste omamoodi elu ja olemist. Kogusaak oli 295 fotot, pilte laadisid lehele üles nii Vana-Võromaa elanikud kui piirkonna külalised.

Võidupildil visad võrokesed

Võidupildiks valiti foto «Tulõ, tulõ, kos tä päses!» («Tuleb, tuleb, kus ta pääseb!»), mille autor on Jaanus Mark. Humoorika hetke püüdis ta pildile Paganamaal eelmisel suvel toimunud vabaõhuetendusel. Fotosid hinnanud žürii liikmed leidsid, et pilt annab emotsionaalselt edasi selle kandi rahva ise hakkama saamist ja visadust.

Peaauhinna vääriline foto selgus viieliikmelise žürii antud punktide põhjal. Hindasid meediaekspert Erkki Peetsalu, Võro seltsi VKKF liige ja Uma Lehe ajakirjanik Jan Rahman, Võrumaa arenduskeskuse kultuurispetsialist Kristi Vals, Põlvamaa arenduskeskuse kommunikatsioonispetsialist Sander Silm ja fotograaf Sven Začek. Peaauhind on 300 euro väärtuses fotopoe kinkekaarte.

Rahva lemmikuks osutus veebihääletuse tulemusel Urmas Laanemaa foto «Õppesõit», millega käib kaasas vahva lugu. Pilt on tehtud aastaid tagasi, kui praegune sõiduõpetaja õppis ise mänguauto roolis autojuhtimist. Rahvahääletuse võitja saab auhinnaks priske kotitäie Uma Meki märgiga toidukraami.

Fotojaht «Püvvä pildi pääle!» andis palju kõnekaid pilte, mis näitavad Vana-Võromaa olemust ning elulaadi. Žürii ja korraldusmeeskonna koostöös anti välja kuus eripreemiat ning tunnustati veel viie foto autorit, kelle pildil avaneb ummamuudu vaatenurk paikkonna elulaadile.

Publiku lemmiku tiitli võitis foto pealkirjaga «Õppesõit».
Publiku lemmiku tiitli võitis foto pealkirjaga «Õppesõit». Foto: Urmas Laanemaa

Eripreemiad

Eripreemiate nimetused on võrukeelsed ning viitavad märgusõnadele, mille järgi Vana-Võromaad teatakse-tuntakse.

«Hää ummamuudu pildi» preemia sai Margit Suss, «sündsä sannapildi» tegi Tiina Männe. «Pilt, kon aigu om» tuli Kairi Kalmanni käe alt. Eripreemia «Meeleline maastigupilt» sai Teodor Noor. «Üllest alla kaemisõ pildi» preemia läks Risto Otsatalule ning «pildi, mis näütäs põlvõst põlvõ elämist ja olõmist» tegi Eleri Dräbtsinski.

Esile tõsteti veel Maikal Pikalevi fotot, mis «näütäs maaello nii, kuis tä õkva om» ja Matvii Skorobohatovi pilti, mis «avitas meelen hoita hengeilma ja pühäpaiku». Samuti vääris esiletõstmist Indrek Maripuu foto, mis «näütäs maaello vahtsõt muudu»; Tõnu Rebase pilt, «mille pääle om püvvet esieräline johtuminõ» ning Silja Malli foto, «kon om üles löütü kunstiperäline kaemisnukk».

Fotosid saab vaadata ja lisainfot leiab fotojahi veebilehelt.

Fotojahilt kogutud pilte kasutatakse edaspidi Vana-Võromaa tutvustamisel nii veebimeedias kui trükistes. Osa saagist jääb Vana-Võromaa muuseumide fotoarhiivi.

Fotojahi korraldasid Põlvamaa ja Võrumaa arenduskeskus ning Võru instituut.

Vana-Võromaa on põline kultuuripiirkond, mis eristub naabritest nii keele kui ka kommete poolest. Võrokeste põline kogukond hoiab traditsioonilist maaelulaadi ning esivanematelt päritud kombeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles