Riik leevendab elektrihinna tõusu mõju

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Konstantin Sednev

Valitsus kinnitas põhimõtted, millega leevendatakse poole aasta vältel hinnatõusu mõju kõigile tarbijatele.

«Elektrihinna tõus puudutab nii kodutarbijaid kui ka ettevõtteid. Et järsult kasvanud elektriarved rahakotile ootamatult suureks koormaks ei osutuks, toetab riik olukorra leevendamiseks kõiki elektritarbijaid võrguteenuse kulu osalise katmise kaudu,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Tarbijatele kompenseeritakse võrguteenuse tasust 50 protsenti ning soodustus kehtib oktoobrist märtsini tarbitud elektri kohta. «Soodustuse saamiseks ei pea tarbijad ise midagi tegema ega kuskile pöörduma, oktoobri elektriarve laekub teenusepakkujatelt kõigile juba poole väiksema võrguteenusetasuga,» selgitas minister Aas.

Jaotusvõrguettevõtjatele kompenseerib pool võrguteenuse tasudest keskkonnainvesteeringute keskus. Riigieelarvest kulub selleks hinnanguliselt üle 88 miljoni euro.

Minister märkis, et praeguses globaalse energiakriisi olukorras pole hindade vähendamiseks väga häid ja kiireid lahendusi. «Eksperdid väidavad, et olukord peaks stabiliseeruma kevadel, seni saame tegeleda nii-öelda tulekahju kustutamisega. Pikemas perspektiivis peame selliste olukordade vältimiseks jätkama jõuliselt kohapealse taastuvenergia tootmise arendamisega, et tulevikus ei peaks enam kasutama kalleid fossiilseid kütuseid,» ütles Aas.

Energiahindade tõusu mõjude leevendamiseks töötas rahandusministeerium lisaks välja toetuse vähemkindlustatud leibkondadele elektri-, gaasi- ja kaugküttearvete tasumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles