Võru keele nädal kutsub võrokesi rohkem oma keelt kõnelema

BNS
Copy
Hargla oi ajalooline Võrumaa kihelkond.
Hargla oi ajalooline Võrumaa kihelkond. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Vana-Võrumaal peetakse sel nädalal 16. korda võru keele nädalat, et innustada võrokesi oma keeles kõnelema ja keeleoskust edendama.

Võru keele nädala selle aasta üleskutse on «Kiildke vai är – ma iks kõnõlõ!» (Keelake või ära – ma räägin ikka!). Tänavuse kampaania reklaamnägu on tuntud muusik ja kirjanik, paljude eesti- ja võrukeelsete laulude looja Aapo Ilves.

Nädala jooksul tegutseb mitmel pool Võrumaal ja üle Eesti pea 200 võru keele agenti, kes on eeskujuks võru keele igapäevase kasutamisega. Aktiivsemad agendid on teada andnud, et püüavad praegusi võimalusi arvestades kas või veebi teel sõpradega koos võrukeelseid koosviibimisi korraldada. Samuti peetakse töökollektiivides koosolekuid ja kohtumisi võru keeles.

Möödunud aasta tõestas, et võrokesele meeldib mängida ja nii endale kui ka teistele väljakutseid esitada. Ka sellel aastal on võimalus võtta osa mängust «Võrokõsõ välläkutsõ», mis innustab algajaid, aga ka edasijõudnud võru keele rääkijaid iga päev täitma lihtsaid ja lõbusaid keelelisi ülesandeid.

Oma soovist võru keelt rääkida saavad kõik anda rinnamärgiga «Kõnõlõ mukka võro kiilt!». «Märgi sõnum sobib nii võru keele igapäevastele kasutajatele kui ka neile, kes seda keelt veel ei oska. Keeleõppe osa on ju kuulamine,» kutsus projektijuht Triin Toom ka algajaid võru keele rääkijaid märki kandma.

Kõik võru keele huvilised saavad nädala jooksul lahendada võru keele ja kultuuriga köidetud veebiviktoriini «Tark nii hummogu ku õdagu», väiksemad keelesõbrad saavad panna end proovile veebiviktoriinis «Kas tunnõt Vanna Võromaad?».

Hulk ettevõtmisi on võru keele nädalal kavas kõigis Vana-Võrumaa lasteaedade keelepesarühmades ja koolides. Kuulatakse lugusid Helüaidast, mängitakse vanu laulumänge, lahendatakse viktoriine, matkatakse võrukeelese giidiga ning tehakse isegi Vana-Võromaa toite.

Põnevaid tegemisi on kõigis Vana-Võromaa muuseumides. Mõniste muuseumis ootavad gruppe võrukeelne jututund ja maastikumäng. Karilatsi muuseumis saavad lapsed käia vanaaegses koolitunnis. Vana-Võromaa kultuurikojas saab vaadata väljapanekut võru keele ajaloost. Kreutzwaldi muuseumis loetakse 2. novembril kell 15 ette võrukeelset «Kalevipoega». Täpsema teabe leiab iga muuseumi kodulehelt.

Kultuurimaja Kannel laval näeb 5. novembril kell 18 muusikali «Koolin om umbõlõ mõnna», mille on lavale toonud Võru Kesklinna Kooli õpilased ja õpetajad. Laulutekstid on kirjutanud Contra ja muusika Piret Rips-Laul.

Kontserdil «Liigu, liigu, laulukõnõ!» Põlva kultuurikeskuses 6. novembril kell 17 tulevad ettekandele Uma Pido koorilaulukonkursi paremad laulud. Võrukeelsete koorilauludega astub üles kaheksa koori.

Ametisse astub esimene võro keele iistkõnõlõja, kelle ülesanne on oma ametiajal igapäevase võru keele kasutamisega eeskujuks olla. Eestkõnelejaid valitakse võru keelt kõnelevate avaliku elu tegelaste hulgast ja esimeseks auameti kandjaks saab kultuuriminister Anneli Ott. Eestkõneleja ametiaeg on üks kuu, seejärel antakse amet edasi järgmisele eestkõnelejale.

Maailma esimene võrukeelne stand-up-komöödia «Kogõmus mass!» sai valmis just võru keele nädalaks, kuid koroona tõttu lükatakse esietendus edasi. Ostetud ja broneeritud piletid jäävad kehtima.

Võru keele nädala eestvõtja Võru Instituut kutsub asutusi ja ettevõtteid üles võrukeelseid sündmusi juurde looma ja nädala tervituseks ka võrokeste lipu heiskama. Nädala jooksul toimub veel hulk võrukeelseid sündmusi ning võru keelt kuuleb tavapärasest rohkem ka üleriigilises meedias. Jupiteri kanalilt saab näiteks järelvaadata mitmesuguseid võrukeelseid saateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles