Kalmer Sarv: pingutame kontaktõppe jätkumise nimel meie koolides

, Keeni põhikooli direktor
Copy
Kalmer Sarv, Keeni põhikooli direktor
Kalmer Sarv, Keeni põhikooli direktor Foto: Madis Perli

Suvi möödus, kaks koroonalainet seljatatud, alustasime 1. septembril kooliga kontaktõppes uut õppeaastat. Juba nädala pärast seisime silmitsi kolmanda lainega. 7. septembriks oli 103 õpilasest koolis 39, lasteaias oli lapsi veelgi vähem. Koostöös terviseametiga otsustasin ajutiselt sulgeda kooli nädala lõpuni. Tagasi vaadates leian, et see oli ainuõige otsus, kuna praegu koroonakollet kui niisugust ei ole.

Möödunud aasta kogemus näitas teravalt, kui oluline on kogu kooliperele kontaktõpe: säilitada harjumuspärane õppeprotsess ja seda viisil, mis võimaldab hoida viiruse levikut kontrolli all. Haridust omandatakse ikkagi õppeasutustes: lasteaedadest ülikoolideni. Kõigis piirkondades peab lastel ja noortel olema ligipääs kvaliteetsele haridusele – alusharidusest doktoriõppesse jõudmiseni.

Koolijuhid, pedagoogid ja teised õpetamisega kokku puutuvad inimesed mõistavad, mis on haridus. Eesti Haridusfoorum on määratlenud seda mõistet sedaviisi: «Haridus – inimeste, teadmiste, oskuste, vilumuste, väärtushinnangute ja käitumisnormide süsteem, mis võimaldab pidevalt areneda, edukalt toime tulla ning ennast teostada isiksuse ja ühiskonna liikmena. Selliselt mõistetuna on haridus eelkõige individuaalne ressurss. Kuna ühiskond on huvitatud kõrgelt haritud elanikkonnast, on haridus ühtlasi ka ühiskondlik ressurss ja õppimisvõimaluste loomine elanikele on avaliku sektori üks peamisi ülesandeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles