Mitu valda pöörab rahvatervisele teravama pilgu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tervisesportlane Võrumaal.
Tervisesportlane Võrumaal. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Tervise Arengu Instituut (TAI) ja kuus Lõuna-Eesti valda alustasid koostööd rahvatervise võimekuse arendamiseks.

Kolmapäeval viidi Antsla, Rõuge, Otepää, Valga, Tõrva ja Põlva valla esindajatele, mentoritele ning maakonna rahvatervise spetsialistidele läbi koolitus, et startida teekonnal, mis aitab rahvatervise valdkonnas sihte seada, teatas TAI.

Lõuna-Eesti fookusteemadeks saavad olema laste- ja noorte vaimse tervise ning toitumise ja liikumise teemad, sest need on ühel või teisel kujul valukohaks kõikjal Eestis. Lastele ja noortele keskendumine on vajalik, et tulevikus saaks suureneda tervena elatud aastate hulk ja paraneda tervise enesehinnang. Just nende kahe tervisenäitaja vaates on Lõuna-Eesti võrreldes teiste piirkondadega kehvemas seisus – näiteks erineb Põlvamaa tervena elatud aastate hulk sünnimomendil (46 aastat) Eesti parimast näitajast (Hiiumaa 60,8 aastat) rohkem kui kümne eluaastaga.

«Selleks et saaks tekkida muutus rahvatervise näitajates, on vaja saavutada muutus omavalitsuste lähenemises,» ütles TAI paikkonna ja töökohtade valdkonna vanemspetsialist Kaidy Aljama. «Ressursid on alati piiratud, kuid läbi ümberkorralduste ja mõttemustrite muutuse on võimalik neid efektiivsemalt kasutada. Praegune ülemaailmne pandeemia aitab olukorda paremini mõista ja ehk ka vajalike otsuseid mõnevõrra kiirendada.»

Murekohtade kaardistamisel, analüüsil ning tegevusstrateegia koostamisel on Kagu-Eesti KOVle abiks nii mentorid Krista Pegolainen-Saar, Elo Paap ja Maali Käbin, maakonna rahvatervise spetsialistid kui ka TAI enda spetsialistid. Vastavalt KOV-i vajadustele pakutakse protsessi käigus erinevaid koolitus- ja arenduspäevi.

Praegu on KOV-de töö algatamise faasis, kus moodustatakse meeskondi ning hakatakse olemasolevatele teadmistele tuginedes võtma fookusesse tähelepanu vajavaid teemasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles