Irja Lutsar: riskigrupp võiks kindlasti teha kolmanda doosi (6)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Irja Lutsar
Irja Lutsar Foto: Margus Ansu

Paljud inimesed on Eestis saanud juba kolmanda vaktsiinisüsti, et tõsta oma immuunsust koroonaviiruse vastu. Mikrobioloogia ja viroloogia professori Irja Lutsari sõnul võiks see lisaks riskirühma kuulujate kaitsmisele aidata haigestumist ennetada ka noorematel tervetel inimestel. Samas tõdes ta, et pikas plaanis on praeguste vaktsiinide tõhustusdoosidega jätkamise kasulikkus küsitav.

Hiljuti Iisraelis tehtud uuring tõi välja, et pool aastat pärast teist doosi kolmandaga vaktsineerimine annab kahe doosiga võrreldes üheksa korda suurema kaitse raskelt haigestumise eest. Samas on avaldatud ka arvamust, et mälurakkude abil piisab kahest doosist. Milline võiks olla kolmanda doosi kasu nii-öelda keskmisele inimesele?

Eks teadmisi lisandub iga päevaga. Mida ma täna räägin, ei pruugi olla see, mida tean järgmisel nädalal. Enamik Euroopa riike on seisukohal, et ennekõike on kolmandat doosi vaja inimestele, kes kuuluvad riskigruppi. 60+, 65+ tundub olevat vanuserühm, kus on seda absoluutselt vaja.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles