Setokeelne lasteaiarühm sündis lastevanemate algatusel

Sten Mahov
Copy
Setokeelne lasteaiarühm sündis lastevanemate koostöös: Liis Samuel (vasakult) aitab ruume sisutada, Toomas Valk ehitab laudu ja toole, Helena Elgindy õpib haridusinnovatsiooni ning on abiks nõu ja jõuga.
Setokeelne lasteaiarühm sündis lastevanemate koostöös: Liis Samuel (vasakult) aitab ruume sisutada, Toomas Valk ehitab laudu ja toole, Helena Elgindy õpib haridusinnovatsiooni ning on abiks nõu ja jõuga. Foto: Arvo Meeks

Võrumaal Värska lasteaias tegutseb septembrist rühm, kus lastega räägitakse ainult seto keelt ning rõhku pannakse õuesõppele. Idee eestvedaja on viieliikmeline seltskond lapsevanemaid, kes kõik lähemal või kaugemal ajal Setomaale kolinud.

Kahe ja poole aastase Jareki ema Helena Elgindy sõnutsi tekkis rühma loomise mõte kahest soovist: pakkuda lastele võimalust veeta aega kodukoha keele- ja kultuurikeskkonnas ning olla rohkem aega õues loodust ja päriselu avastamas. «Minu juured on siin, aga ma ei ole siin üles kasvanud. Elutuuled on tagasi puhunud, kuid ei oska seto keelt. Eks see ole ka natuke maailmapäästmine: kutsusime keeleteadlase Indrek Pargi vestlema ja ta ütles, et seto keel on väljasuremise ohus; lapsed ei räägi, ei mängi selles keeles. Meie soov on, et siin elavad lapsed oskaksid siinset keelt. Nüüd on see võimalus olemas,» selgitas Elgindy. «Teine suur soov oli pakkuda lastele teistsugust hariduslikku alternatiivi – õuesõpe ning lapsest lähtuv õppimine seda ka võimaldab.»

Praegu on rühma nimekirjas 12 last, veel kolme mudilase vanemad on oma huvi üles näidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles