Jaan Rapp: nutikas otsus

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Võimul on omadus inimestele meeldima hakata. Seepärast näeme tihti olukordi, kus avalikkuse kriitika alla langenud minister oma ametist kuidagi loobuda ei taha. Mõnigi kord on asi päris piinlikuks läinud.

Mõne nädala eest tundus, et sarnane olukord võib tekkida ka Võrumaalt pärit Anneli Otiga, kellega olid rahulolematud paljud kultuurivaldkonnas olulist rolli mängivad inimesed. Kõige selgemalt väljendus rahulolematus avalikus kirjas, mille saatis 19. oktoobril peaminister Kaja Kallasele Eesti Etendusasutuste Liit. Seal heideti ette, et Ott pole kultuuriministrina ei füüsilises ega vaimses mõttes kultuuritegijate jaoks olemas olnud.

Ott nimetas etteheiteid eelkõige koroonakriisist tuleneva pinge ilminguks. Ja kuigi paljud nägid pöördumises sisuliselt kultuurivaldkonna inimeste umbusaldust seda juhtiva ministri suunas, kinnitas Keskerakonna üks juhtfiguure esmalt, et tagasi astuda ta ei kavatse.

Juba kaks nädalat hiljem tuli aga meelemuutus. Anneli Ott teatas, et astub tagasi, kuna tunneb, et praeguses valitsuses ta ministrina jätkata ei saa. Seejuures viitas ta koroonapandeemia tõttu kultuurivaldkonnale kehtestatud piirangutele. «Kahjuks on tänaseks kujunenud olukord, kus minu nägemus sektori toetamisest ei ühti valitsuse juhterakonna senise lähenemisega, vaatamata sellele, et olen antud teemat korduvalt tõstatanud.»

Keskmise valija silmis võis selline käitumine aga pigem plusspunkte tuua. Arvestades Eesti poliitikas levinud ümara jutu ajamise taktikat on tegu päris jõulise sõnumiga.

Ühest küljest võib taoline väljaütlemine tunduda sildade põletamisena: kui Keskerakond ja Reformierakond tulevikus taas mõnd koalitsiooni moodustama asuvad, ei pruugi sellise sõnumiga ametist lahkunud poliitik reformierakondlaste silmis enam parketikõlbulik olla.

Keskmise valija silmis toob selline käitumine aga pigem plusspunkte. Arvestades Eesti poliitikas levinud ümara jutu ajamise taktikat on tegu päris jõulise sõnumiga. Ning seda, et taolised sõnumid inimestele meeldivad, näitab kas või EKRE populaarsus.

Seega ei saa Otti Eesti poliitika kõrgliigast kindlasti veel välja arvata. Kuulub ta ju sinna juba riigikogu liikmena edasi. Ja praegune üpris kiire tagasiastumine üha piinlikumaks kujunenud olukorras toob talle tulevikus pigem kasu. Inimeste poliitiline mälu on ju üpris lühike ja mida kiiremini teema, kas kunagine kultuuriminister ülesannete kõrgusel oli, ajaloo hõlma vajub, seda kiiremini on võimalik teha taastulek valitsusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles