Liina Kersna: kiirtestimine aitab koolid hoida ohutult avatuna

Liina Kersna
, haridus- ja teadusminister
Copy
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna tunnustas Värska kogukonna setokeelse lasteaiarühma loomise eest.
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna tunnustas Värska kogukonna setokeelse lasteaiarühma loomise eest. Foto: Haridus- ja teadus

Möödunud nädalal alustasid kõik Eesti koolid õpilaste ja koolitöötajate kiirtestimistega, et tuvastada võimalikult varakult tõenäolised viirusekandjad.

Neid teste tehes on koolipered üle Eesti andnud üheskoos olulise panuse, et koolid saaksid olla võimalikult turvaliselt avatud, aga ka üldisemalt viiruse leviku takistamisse ühiskonnas. Aitäh kõigile koolijuhtidele, õpetajatele, õpilastele ja lapsevanematele!

ÜRO, Maailmapanga, Euroopa Komisjoni kui ka UNESCO analüüside järgi tekitab pikaajaline koolide sulgemine märkimisväärseid õpilünki, sest distantsõpe lihtsalt pole nii tõhus kui tavapärane õpe. Seda on kinnitanud ka meie enda koolides distantsõppe kohta läbi viidud uuringud.

Tekkinud õpilünkadel on mõju ka õpimotivatsioonile – kui õpilane ikka lünklike teadmiste tõttu uuest osast enam aru ei saa, kaob üsna ruttu ka õpihuvi. See omakorda mõjutab järgnevaid õpitulemusi ning edasisi haridusvalikuid.

Oleme kolmandas koroonalaines võtnud eesmärgiks hoida koole avatuna nii kaua kui võimalik ning vältida üle-eestilist koolide lausalist sulgemist. Üks oluline usaldusmeede viiruse leviku takistamiseks on kogu koolipere regulaarne kiirtestimine. Alustasime sellega möödunud nädalast.

Palusime kõigil koolijuhtidel anda teada, kuidas esimene kiirtestimise nädal nende koolis möödus. Kokku on Eestis sel õppeaastal 517 üldhariduskooli. Esmaspäeva (08.11) õhtuks olid oma vastused edastanud 457 kooli ehk saame esimese kiirtestimise nädala kokku võtta 88% üldhariduskoolide andmete põhjal.

Kokku testiti küsitlusele vastanud koolides üle 95 000 õpilase ja enam kui 19 000 töötajat. Keskmiselt testiti koolides 77% kõigist õpilastest ja 88% töötajatest.

Kõige vähem toimus testimisi Ida-Virumaal ja Pärnumaal, kus paljud koolid olid möödunud nädalal distantsõppel. Suurim testitud õpilaste osakaal oli Saaremaa, Tartumaa ja Jõgevamaa koolides.

Testimisest keeldunuid oli keskmiselt 8% õpilastest, kuid varieeruvus on koolide lõikes üsna suur. 63 koolis ei keeldunud testimisest ükski õpilane, samas on ka üksikuid koole, kus keeldunud on pooled või enam kui pooled õpilastest.

Küsitlusele vastanud koolides said nädala jooksul positiivse kiirtesti tulemuse 849 õpilast ja 108 koolitöötajat ehk kokku tuvastati 957 positiivset kiirtesti. 198 koolis ei olnud möödunud nädalal ühtegi positiivset testitulemust.

Esimese testimisnädala andmete põhjal saame öelda, et suutsime tuvastada üle 900 võimaliku nakkusekandja ning saime seega kiirelt reageerida ning võimalikud viirusekandjad PCR-testi tegema suunata. Nii mõnigi viiruseahel sai tänu sellele katkestatud. Erilist heameelt teeb, et väga paljud koolid on eelmise nädala andmete põhjal viirusevabad. See näitab, et koolide lausaline sulgemine viiruse aktiivse levimise ajal pole õigustatud.

Valga, Võru ja Põlva maakonnas testis end kokku üle 6700 õpilase

Valga maakonna koolidest oli esmaspäeva õhtuks oma andmed edastanud 85% koolidest, kellele küsitluse saatsime. Möödunud nädalal testis end 2044 õpilast ja 494 töötajat. Keskmiselt testiti koolides 80% kõigist õpilastest ja 85% töötajatest. Testimisest keeldus 297 õpilast. Küsitlusele vastanud koolides said nädala jooksul positiivse kiirtesti tulemuse 24 õpilast ja kaks koolitöötajat.

Võru maakonna koolidest edastas andmed 95% koolidest. Vastustest selgus, et möödunud nädalal testis end 2870 õpilast ja 697 töötajat. Keskmiselt testiti koolides 82% kõigist õpilastest ja 86% töötajatest. Testimisest keeldus 280 õpilast. Positiivseid teste oli 31.

Põlvamaa koolidest andis oma testimistest teada 81% koolidest, kus testis end 1803 õpilast (83% kõigist õpilastest) ja 428 töötajat (95% kõigist töötajatest). Testimisest keeldus 209 õpilast. Kiirtestimisel saadi 30 positiivset tulemust.

Vaktsineerimine on parim viis end ja teisi viiruse vastu kaitsta

Euroopas oleme noorte vaktsineerituse tasemelt 15. kohal, meist oluliselt rohkem on noori vaktsineeritud näiteks Portugalis, Hispaanias, Belgias, Soomes, Norras, Islandil, Prantsusmaal ja Taanis.

Teiste riikide kogemused on näidanud, et vaktsineerimine hoiab viiruse levikut kontrolli all ning vähendab oluliselt raskete haigusjuhtude tekkimist. Ka koolid saavad seal toimida oluliselt stabiilsemalt.

Valgamaal on praegu 49%, Võrumaal 48% ja Põlvamaal 50% üle 12-aastastest õpilastest täielikult vaktsineeritud või viimase 180 päeva jooksul haiguse läbi põdenud. Eesti keskmine on 54%. Üldhariduskoolide töötajatest on Valga maakonnas täielikult vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud üle 85%, Põlvamaal 88% ja Võrumaal 87% (Eesti keskmine 86%).

Teame, et viirus levib eelkõige vaktsineerimata õpilaste hulgas. Paraku saab viirus kätte ka juba vaktsineeritud õpetajad, kelle kevadel tehtud vaktsiinide mõju on hakanud vähenema. Seetõttu on väga oluline esimesel võimalusel lasta teha tõhustusdoos. Tõhustusdoosiga on Valga maakonnas vaktsineeritud 22%, Põlvamaal 20% ja Võrumaal 12% haridustöötajatest.

Koos kiirtestimise sisseviimisega koolides jõustus pärast koolivaheaega uus lihtsustatud karantiinikord. Vaktsineerimata lähikontaktsed peavad tegema PCR-testi alates neljandast päevast pärast COVID-19 positiivse testitulemuse saanud inimesega toimunud lähikontakti ning olema koolist eemal kuni testi vastuse saamiseni. Nii loodame võimalikud nakkusahelad varakult katkestada.

Vaktsineeritud haigustunnusteta õpilased ei pea testima ega jääma lähikontaktsena karantiini.

Eestis on lubatud COVID-19 vaktsiiniga vaktsineerimine alates 12. eluaastast. Suur tänu kõigile, kes on vaktsineeritud. Näeme, et kui koolipere vaktsineerituse tase on kõrge, saab kool stabiilsemalt toimida.

Kavatseme kooliperede lausalist kiirtestimist jätkata ka sel nädalal. Edasi on kavas jätkata nende koolipere liikmete testimist, kes pole vaktsineeritud või haigust läbi põdenud. Igal koolil on väga suur võimalus teha kõik selleks, et nakatumist vähendada – kasutada kõiki viiruse leviku vähendamise meetmeid, et saaksime oma hariduse hoida avatuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles