Lõuna-Eesti naised kandideerivad akadeemikuks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Irja Lutsar
Irja Lutsar Foto: Gert Tali

Detsembri algul täienevad Eesti teaduste akadeemia read uute akadeemikutega. Neljale kohale kandideeriva 20 teadlase seas on ka kaks kanget Lõuna-Eesti päritolu naist.

Tugevaim on konkurents rahvatervise valdkonnas, kus kandidaate suisa üheksa. Nende seas on ka Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi meditsiinilise mikrobioloogia professor ja osakonnajuhataja, valitsust nõustava teadusnõukogu juht Irja Lutsar. Ta on Räpina ühisgümnaasiumi vilistlane ja olnud enne Tartusse tööle siirdumist ka Võru rajooni keskhaigla pediaater.

Marju Kõivupuu
Marju Kõivupuu Foto: Sander Ilvest

Kultuuriajaloo valdkonnas on kandidaate viis. Nende seas on ka folklorist, Tallinna ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteadur Marju Kõivupuu, kes sündinud Mäepõru külas Võrumaal. 8. klassi lõpetas ta Valga 1. keskkoolis, edasi siirdus õppima Tartusse. Doktoritöö tegi Kõivupuu surmakultuuri suundumustest Võrumaa matusekombestiku näitel.

Kandidaatide seast teevad akadeemikud valiku üldkogu istungil 8. detsembril. Akadeemikuks valimiseks on tarvis saada kaks kolmandikku istungil osalevate akadeemikute häältest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles