Lahkuse päev tõi lastele hambaharjad ja helkurid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valga põhikooli lapsed äsja kätte saadud kingikottidega
Valga põhikooli lapsed äsja kätte saadud kingikottidega Foto: Varje Schmidt/Lc Säde

Heategevusliku Lionsi klubi eestvõttel tähistatakse 13. novembril üle maailma lahkuse päeva. Tänavu said Eesti esimeste klasside õpilased sellega seoses kinkekotid, mille sisu peaks iga lapse naeratuse kaunimaks muutma.

Eesti Lionsi piirkonna eestvõttel sai 8.–12. novembrini teoks algatus «Lahke naeratus loeb». Kõik tänavu esimesse klassi läinud 14 038 last said koostöös Suukooliga valminud kingikoti, mis sisaldab hambaharja ja -pastat, Suukooli ja Lionsi liikumise teabelehte, Punase Risti plaastrit ja helkurit.

Mardipäeval külastasid Põlva Lionsi klubi Gloria president Merike Saan ja LC Põlva president Olev Elmik Põlva kooli.
Mardipäeval külastasid Põlva Lionsi klubi Gloria president Merike Saan ja LC Põlva president Olev Elmik Põlva kooli. Foto: Diana Pehk/Lc Gloria

Hambad on laulja töövahend

Aktsiooni patroon oli laulja Elina Netšajeva, kes tõdes, et lisaks kõlavale häälele kuuluvad terved ja hoolitsetud hambad tema põhiliste töövahendite hulka.

Algatusest võtsid osa ka aasta aega tegutsenud naisteklubi LC Valga Säde liikmed. Valga linna koolide 1. klasside õpilastele viidi koos kingikotiga edasi sõnum: terved hambad tagavad kauni naeratuse ning hea tervise.

Sädenaised võeti õpilaste ja õpetajate seas lahkelt vastu. Koos tõdeti teema olulisust ja räägiti suuhügieeni vajalikkusest. LC Valga Säde president Triin Roo nentis, et on rõõm teha koostööd õpetajatega, kes on südamega oma õpilaste jaoks olemas.

Teiste valla koolide esimese klassi lastele viisid kingitused edasi LC Valga liikmed.

Samasugused kingikotid said ka Põlvamaa koolide esimestes klassides õppivad 206 last.

LC Valga Säde president Triin Roo nentis, et on rõõm teha koostööd õpetajatega, kes on südamega oma õpilaste jaoks olemas.

Mardipäeval külastasid Põlva Lionsi klubi Gloria president Merike Saan ja Lionsi klubi Põlva president Olev Elmik Põlva kooli. Mammaste koolihoone õuesõppeklassi kogunesid koos õpetajatega kooli kõigi kolme esimese klassi õpilased. Kohal oli ka kooli direktor Koit Nook.

Lapsed elevil

Merike Saan rääkis lastele lühidalt lõviklubidest. «Tema küsimusele, miks peab hambaid pesema, vastasid lapsed üksmeelselt: et neisse ei tekiks auke. Ka helkuri vajalikkuses ei kahelnud keegi. Nii ei jäänudki Merike Saanil ja Olev Elmikul muud üle, kui kinkekotid laiali jagada,» tõdes Külli Ots LC Gloriast. «Lapsed olid väga elevil ja asusid kohe kottide sisu uurima.»

Edasi siirdusid lion’id aga Põlva kooli Lina tänava õppehoonesse, kus õpib üks esimene klass.

Tartu ülikooli hambaarstiteaduse instituudi uuringu kohaselt leidus 2019. aastal Eesti kuueaastaste laste seas vähem kui kolmandik (28%) täiesti tervete piimahammastega lapsi. Kohest ravi vajasid 58% laste hambad ning kaariese algeid leidus 66% uuritutel. Kuueaastastest lastest peseb hambaid kaks korda päevas 69%, juhuslikult 7%, ülejäänud pesevad hambaid kord päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles