Sten Mahov: võimulolek nõuab ohverdusi

Sten Mahov
Copy
Sten Mahov
Sten Mahov Foto: Arvo Meeks

Kui senise võimu säilitamise tahe on suur, tuleb minna kompromissidele, ning kui vaja, ohverdada ka omasid – see tõdemus pole võõras ei suuromavalitsustele ega Võru-sugusele linnale.

Neli aastat Võru volikogus ning linna valitsemises oma positsiooni tugevuse tõttu suuresti poliitilist vaikelu nautinud sotsid pidid kuu aega tagasi aset leidnud valimiste järel moodustama enamuse säilitamiseks koalitsiooni refori- ning keskerakondlastega. Kosjaskäigu tulemusena sündis kompromiss, kus ühe hüve saavutamiseks tuli teine ohverdada. Seda võis eriti hästi näha selle nädala algul peetud uue Võru linnavolikogu esimesel istungil, kus paika said volikogu esi- ja aseesim ees.

Valimistel kolmanda tulemuse saanud Reformierakonna õigust volikogu esimehe ametikohale võib pidada küll õigustatuks, esmapilgul mõistetamatuks jäi aga siiski seni abilinnapea kohta täitnud sotsi kukkumine volikogu aseesimehe kohale.

Ehkki ametikohale valitu ei pea seda ise kõrgelt kukkumiseks, vaid võimaluseks tutvuda selle linnavalitsemise osaga, kus tal varem kogemus puudus, ei saa olla kindel, et see jutt on lõpuni siiras. Majandus- ja kommunaalteemadega tegelenud abilinnapeast on ju nüüd saanud põhimõtteliselt linnavolikogu lihtliige, kuigi selle aseesimehena on tema võimuses nüüd juhtida volikogu istungeid esimehe puudumisel.

Uus linnavalitsus, mis koosnenuks üksnes sotsidest, oleks läinud teistele võimutaotlejatele ilmselt lihtsalt liiga paljuks. Et valida tuli kahe sotsist abilinnapea vahel, sai tõenäoliselt saatuslikuks ühe väiksem kogemus linna juhtimises.

Tuleb tõdeda, et ega asjade sellisel käigul saagi olla muud põhjust, kui et uus linnavalitsus, mis koosnenuks üksnes sotsidest, oleks läinud teistele võimutaotlejatele ilmselt lihtsalt liiga paljuks. Partnerlus tähendab reeglina ka kõrgeid ametikohti. Et valida tuli kahe sotsist abilinnapea vahel, sai tõenäoliselt saatuslikuks ühe väiksem kogemus linna juhtimises.

Uueks abilinnapeaks on saamas keskerakondlane, kes linnavalitsusse sisse toodud väljastpoolt Võru linna valimisnimekirja; teine abilinnapea jääb paika. Reformierakond on saanud valitsuses lihtliikme koha.

Kõigest hoolimata ei tasu poliitikamängude taustal kellelgi end siiski ohverdatuna tunda, sest tõenäoliselt ootab mõndagi saadikut magus koht nii mõnegi komisjonijuhi ametikohal. Omasid ju maha ei jäeta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles