Kaspar Kurve: rohepöörde iva peitub tegudes

Kaspar Kurve
, Antsla vallavolikogu liige (Erakond Eestimaa Rohelised)
Copy
Kaspar Kurve
Kaspar Kurve Foto: Eero Vabamägi

Glasgow’s peetud kliimakonverents on lõppenud. Tegemist oli juba 26. taolise tippkohtumisega ning seekordse kokkusaamise kontekstis täitus vaat et terve globaalne meedia loosungite ja väidetega nagu «tegu on viimase võimalusega» või «kas nüüd või mitte kunagi». Analüütikute arvamused lähevad konverentsi edukuse suhtes lahku. Fakt on, et mingisuguseid kokkuleppeid sõlmiti, aga ka see, et praegused sammud ei ole piisavalt ambitsioonikad, et hoida planeedi soojenemine kokku lepitud 1,5 kraadi piires.

Kliimasoojenemine pole mitte usu, vaid pigem usalduse küsimus. Meist enamikul on õnneks komme usaldada oma ala eksperte. Sajad tuhanded teadlased üle maailma, kes räägivad inimtegevuse hukatuslikust mõjust meie ökosüsteemile, on samuti oma ala eksperdid. Ja konsensus siinkohal on vaieldamatu: inimtegevus praegusel kujul muudab meie planeedi lähiajal inimestele ning paljudele teistele liikidele elukõlbmatuks.

Kliimasoojenemine on otseselt seotud kasvuhoonegaaside sisaldusega atmosfääris, mis on võrreldes tööstusrevolutsioonieelse ajaga tohutult kasvanud. Õnneks saavad sellest aru kõik riigid ja kõik, vähemalt sõnades, on valmis probleemiga tegelema. Ainus probleem seisneb selles, et eri riigid näevad erinevaid lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles