Tomi Saluveer: lumise aja võlud ja valud

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Esimene lumi tuletas kõigile taas meelde, millised rõõmud ja mured meid lähikuudel ees ootavad. Maaliline talv suurendaks huvi Lõuna-Eesti suusanõlvade vastu ning turgutaks madalahooaja käes vaevlevat majutus- ja turismisektorit. Tasub aga meenutada, et suusakuurordid jäid eelmisel aastal siseturismi plahvatuse käes hätta.

Ka tänavu tuleb toime tulla koroonapiirangute tingimustes. Järsult suurenev külastajatetulv aga sunnib suusakeskuseid täiendavaid telke ja tualette paigaldama ning soojapuhureid rentima. Eeldatavasti on ettevõtjad eelmise aasta kogemusest õppinud ja saavad hakkama ning teenivad endale ja kogu turismisektorile toreda kasumi. Seda mõistagi valitsevaid reegleid järgides.

Omad rõõmud ja mured on ka autoomanikel. Talviselt valged sõiduteed ergutavad lörtsise novembri lõppedes meeli ja pakuvad silmailu. Praktiline igapäevaelu tähendab paljudele aga praegu seda, et nad ootavad endiselt, et saaksid suvised rehvid talviste vastu vahetatud. Järjekorrad on kuni kahe nädala pikkused. Pakane ja libedus tähendab ka suuremaid kütusekulusid, paljudele akudele lüüakse aga hingekella.

Külm ja lumine talv tähendab ka libedate teedega kaasnevaid ohtusid. Koroonahaigetest täitunud haiglate ülekoormuse ajal pole jäisel kõnniteel seega mõistlik riskantseid liigutusi teha, sest need võivad päädida kergema või raskema vigastusega. EMO ukse taga pole ju kellelgi meeldiv oodata – ka neil, kes pole autoga liigeldes muutunud teeolusid arvestanud.

Paljudele majaomanikele ja linnakodanikele tähendab tõeline talv lõputut lumetõrjet. Selle kohta on ka häid uudiseid. Nimelt korraldab Võru linn tänavu detsembri algusest aprilli lõpuni avalikult kasutatavate kõnniteede koristamise kinnistuomanike eest. Kõnniteede lumetõrjet ja hooldust tehakse kokku kahekümnel kilomeetril.

Koroonahaigetest täitunud haiglate ülekoormuse ajal pole jäisel kõnniteel seega mõistlik riskantseid liigutusi teha, sest need võivad päädida kergema või raskema vigastusega.

Ilma pole kunagi võimalik pikalt ette ennustada, hea ennustus on minu kogemuste põhjal maksimaalselt nädala pikkune. Novembri sombune ilm võib jätkuda kevadeni, samas võime juba mõne nädala pärast ja kuude kaupa järjest nautida mullusele sarnast ideaalset talveilma.

Loodetavasti on talverõõmud tänavu murede vastu ülekaalus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles