KIRI: Omariikluse põlistumise tänupäev

Trivimi Velliste
, Eesti muinsuskaitse seltsi auesimees
Copy
Trivimi Velliste, Eesti muinsuskaitse seltsi auesimees
Trivimi Velliste, Eesti muinsuskaitse seltsi auesimees Foto: Mihkel Maripuu

Homme, 30. novembril saab Eesti Vabariigi vabana elatud päevade arv ühe võrra suuremaks kõigi nelja sõjalise okupatsiooni päevade koguarvust, mis on 18 950.

Kui edaspidi ei tule uut sõjalist okupatsiooni, on 30. novembri tähtpäev kordumatu. Valguse aeg saab pikemaks pimeduse ajast!

Kuna päeva pühitsemisel on tegemist rahva algatusega, on igaühel voli otsida sellele parimat nime. Enim on jäänud kõlama nimetus «omariikluse põlistumise tänupäev». Eesti rahvas ei pruugi sel päeval korraldada suuri kogunemisi. Piisab, kui keskpäeval – kirikukellade saatel – asetatakse Vabadussõja ausammaste juurde lilli ja küünlaid. Õhtul võiks kodudes katta söögilaua harilikust veidi pidulikumalt. Nõnda väljendataks oma vaikset tänu pikalt kestnud vabaduse eest. Mis aga kõige enesestmõistetavam: päikesetõusul võiks kodule heisata sinimustvalge lipu.

Meelis Pääbo on saanud kunstnik Lembit Lõhmuselt tähtpäevale pühendatud rinnamärgi kavandi. Märgil on arv 18 950. Päev läheb mööda, aga märk jääb tänupäeva meenutama.

Tänupäeva pühitsemise on algatanud kuus Eesti ajaloomälule pühendunud seltsi, neist kõige enam on ettevalmistustele keskendunud Eesti muinsuskaitse selts, Eesti lipu selts ja kindral Johan Laidoneri selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles