Riskiriikidest saabujad peavad end testima

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sharm el Sheikhist saabunud reisijad Covid-testi järjekorras
Sharm el Sheikhist saabunud reisijad Covid-testi järjekorras Foto: Konstantin Sednev

Valitsus kehtestas tänasest testimiskohustuse kõigile, kes saabuvad Eestisse riikidest, kus on kõrgendatud risk nakatuda koroonaviiruse omikrontüvega. Esialgu kehtib korraldus 15. detsembrini.

Eesmärk on piirata uue viirusetüve laialdast levikut, kuni on saadud selle kohta rohkem teaduspõhist infot. Sealhulgas oodatakse andmeid, kui nakkusohtlik tüvi tegelikult on ning kui tõsist haigestumist võrreldes deltatüvega põhjustab.

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus on nimetanud omikrontüve riskiriikideks kaheksa Aafrika riiki: Lõuna-Aafrika Vabariik, Botswana, Malawi, Lesotho, Svaasimaa, Namiibia, Mosambiik ja Zimbabwe. Epidemioloogilistel põhjustel on terviseamet lisanud Eesti seisukohalt riskiriikide nimekirja Egiptuse ja Türgi.

Kui inimene pole nõus riskiriigist saabudes end koroonaviiruse suhtes testima, peab ta jääma kümneks päevaks eneseisolatsiooni. Isolatsiooni ei pea jääma viimase 12 kuu jooksul vaktsineeritud või viimase kuue kuu jooksul koroona läbi põdenud, kui nad teevad viivitamata pärast riiki saabumist PCR-testi ja saavad negatiivse tulemuse.

Inimesed, kes ei ole vaktsineeritud või koroonat läbi põdenud, saavad isolatsiooni testimisega lühendada. Selleks tuleb teha esimene PCR-test viivitamata pärast Eestisse saabumist ja kordustest mitte varem kui kuuendal päeval. Kui mõlema tulemus on negatiivne, saab naasta tavapärase elu juurde.

Negatiivse testitulemuse teadasaamiseni tuleb nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestel viibida oma elukohas või püsivas viibimiskohas.

Ka teistest riikidest saabujatel soovitab valitsuse tungivalt teha PCR-testi. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles