Tiit Loim: eufooria varjutab analüüsi

Tiit Loim
, reporter
Copy
Tiit Loim
Tiit Loim Foto: Paul Poderat

Finantsotsuste tegemisele peaks eelnema põhjalik analüüs ja olemasolevate materjalidega tutvumine. Nõnda ka investeerimisel. Balti börsi aktsiate esmapakkumistel paistab aga domineerivat teistsugune põhimõte.

Üks investeerimise põhitõdesid ütleb, et valdkond, kuhu panustad, tuleb endale selgeks teha. On riskantne osta osakuid firmas, mille tegevust sa ei mõista. Samamoodi kirjutavad suuremad firmad enne börsile tulekut hirmpikki prospekte, mida on soovitatav lugeda, et täpselt aimu saada, millesse investor panustama asub. Raske uskuda, et paljud neid mitmesajaleheküljelisi dokumente põhjalikult loevad, aga informeeritud otsuse tegemiseks võiks seda siiski teha. Tutvuda võiks ka kõikvõimalike muude analüüsidega, mis ilmuvad ajakirjanduses, foorumites ja sotsiaalmeedias.

Kui vaadata Balti börsi viimase aja esmapakkumisi ehk IPOsid, siis enne nende toimumist olid analüüsid päris erinevad. Näiteks taastuvenergia tootja Enefit Green puhul oli näha üleüldist eufooriat. Ajalehtede investorfiguurid kirjutasid, et ostavad ja ostavad juurdegi, valdkonda hinnati tulevikku vaadates paljulubavaks, teemat kajastati laialt.

Mis aga sai, kui aktsiatega kauplemine reaalselt algas? Kõigil kolmel juhul sisuliselt sama tulemus.

Läti tanklaketi Virši-A puhul leiti aga pigem, et see on ajale jalgu jäänud valdkond, mis ei näita küll just halbu numbreid, aga mida saab soovi korral ka hiljem osta. Kinnisvarafirmat Hepsor saatis samuti pigem negatiivne meelestatus, hinda peeti kalliks ja kinnisvarasektorit liiga optimistlikuks, kuigi leidus ka teisi arvamusi, mis tulevikku vaadates pidasid aktsia hinda odavaks.

Mis aga sai, kui aktsiatega kauplemine reaalselt algas? Kõigil kolmel juhul sisuliselt sama tulemus. Hind tõusis kas kohe või mõni aeg hiljem mitukümmend protsenti. Öelgu analüüsid head või halba, tulemus oli sama. Virši-A aktsia hakkas küll peagi taas langema, aga püsis siiski mitu päeva väga kõrgel tasemel. Suur edu ei saatnud hiljuti Balti börsidele tulnutest vaid Läti pandimajade pidajat DelfinGroup, võib-olla peletas inimesi esmapilgul hämarana tunduv valdkond.

Siiski paistab, et põhjalik analüüs võib praegustes tingimustes olla üleliigne. Pigem iseloomustab olukorda üleüldine vaimustus. IPOdest haaratakse kõike, mis tundub vähegi mõistlik. Midagi tulevikuks järeldada oleks liiga julge, aga uljalt pakkumistes osalemine ei tundugi praegu teab kui halb strateegia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles