Haruldase nimega kunstnik avas näituse

Copy
Miljard Kilk koos kaasa Üllega ja president Alar Karis koos kaasa Sirjega maalikunstniku teose «Spartacus» ees
Miljard Kilk koos kaasa Üllega ja president Alar Karis koos kaasa Sirjega maalikunstniku teose «Spartacus» ees Foto: Malle Elvet

On üsna haruldane, et inimese eesnime saab kirjutada nii tähtede kui numbritega. Just sellist nime kannab aga omapärase värvirikka pintslikäega maalikunstnik Miljard Kilk, kelle loominguteest saab põhjaliku ülevaate Eesti Rahva Muuseumi galeriis oleval näitusel. Esindatud on nii slaidimaalid, natüürmort kui linnavaated.

Avamisele kogunes rohkearvuline publik, nende seas vabariigi president Alar Karis kaasa Sirjega. Kokkulepe ERMis Kilgi tööde eksponeerimiseks sõlmiti juba ligi kolm aastat tagasi, mil muuseumi juhtis praegune riigipea.

Muuseumides pole Kilgi töid kuigi palju. Nii ongi ülevaatenäitusel näha olevad, valdavalt suuremõõtmelised maalid pärit erakogudest.

Lapsepõlv möödus Kilgil Tartumaal Nõos. Kunstikooliaegne maalilaager viis ta aga kord kuuks ajaks jäädvustama ka Saaluse kanti Võrumaal.

Tööpõli algas dekoraatorina Vanemuises. 70ndate lõpus sai Kilk tuntuks realistlike, ent fantastiliste sugemetega slaidimaalide autorina. Ta kujutas toonast Tartu elu, piltidelt leiab nii tema sõpru kui pereliikmeid.

Pärast 1981. aastal Tallinna kolimist sai Kilgist Priit Pärna multifilmide värvikunstnik. Tema maalilooming kujunes abstraktseks. Praegu vabakutselise kunstniku ärksa värvitunnetusega töödes on aina rohkem fantaasiat ja mütoloogiat, peent sotsiaalset tundlikkust.

Näituse pidulikul avamisel lõikas kunstnik 12-kilose pidupäevatordi lahti koos abikaasa Üllega, kes pärit Põlvamaalt Moostest ja töötab majandusvaldkonnas.

Kilgi tööde näitus jääb avatuks kuni aprilli lõpuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles