Turniir tõi kokku rekordarvu maletajaid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Aleksander Volodin
 
Aleksander Volodin  Foto: Arvet Mägi

Pühajärvel on 2000. aastast peetud maailmas täiesti unikaalset händikäp-maleturniiri. Võistluse põnevus ja unikaalsus on läbi aegade kohale meelitanud hulgaliselt maailma absoluutsesse tippklassi kuuluvaid mehi ja naisi alates eksmaailmameistritest kuni rahandus- ja majandusministriteni.

Turniir toimub ringsüsteemis: kõik Eesti ja ka Soome amatöörid saavad kõigi tippmängijatega isiklikult laua taga kohtuda, omades tänu suurele mõtlemisaja edumaale häid šansse ka laua taga punkte võtta. Näiteks soomlase Timo Porrasmaa väga efektne võit legendaarse Anatoli Karpovi üle lendas omal ajal üle terve maailma maleajakirjanduse, selgitas rahvusvaheline meister males Ülar Lauk.

Eelmisel aastal tegi olukord koroonarindel korrektiivid ja turniir jäi ära, ent sel aastal olid 21. Pühajärve turniiril reeglid selged: turniir toimus ja tuli täita kõiki tervishoiureegleid.

Pisut ootamatult selgus, et mitte kõik malemeistrid pole end vaktsineerinud ja seetõttu ei saanud osaleda vähemalt kolm hea tasemega meest. Ent seda enam olid võistlejad täiesti üksmeelel, et tänu nendele reeglitele on võimalik võistelda, ilma et peaks kartma nakatumist 21. sajandi katku. Turniir mööduski haruldaselt sõbralikus ning ausa mängu õhkkonnas, kohtunikud töötasid täpselt ja nobedalt ning rekordiline arv osavõtjaid (38) mängisid igaüks rekordilise arvu (37) partiisid. Osavõtjate seas oli 10 suurmeistrit ja viis rahvusvahelist meistrit.

Turniiri võitis algusest peale liidrikoha haaranud legendaarne Venemaa suurmeister Aleksander Morozevitš, kes viimastel aegadel osaleb vaid väga valitud turniiridel. Ta sai lõpuks 33 võidu ja kahe viigi kõrval vaid kaks kaotust – tallinlaselt Kaimar Puusepalt ja Leedu noorelt talendilt, riigi esinumbrilt Paulius Pultinevičiuselt. Leedulane oligi tema lähim jälitaja ja jäi lõpuks maha 1,5 punktiga. Ta sai kolm kaotust, neist kaks meie meestelt – rahvusvaheliselt meistrilt Ilja Sirošilt ja rahvusvaheliselt suurmeistrilt Aleksander Volodinilt. 4.-5. kohta jagama jäänud Volodin oli ka parim osaleja Eestist.

PARIMAD

1. Aleksander Morozevitš (34 p)

2. Paulius Pultinevičius (32,5 p)

3. Daniel Fridman (31,5 p).

4.–5. Arturs Neikšans (31,6 p)

4.–5. Aleksander Volodin (31,6 p)

6. Kaido Külaots (27,5 p)

D-grupp

1.

Aris Ozolinš (19 p)

E-grupp

1.

Henrik Järnström (11,5 p)

Allikas: Ülar Lauk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles