Õpilasleiutajate konkursil jagus lõunaeestlastele rohkesti auhindu

LEPM
Copy
Õpilasleiutajate 2021. aasta konkursi parimad ja nende juhendajad.
Õpilasleiutajate 2021. aasta konkursi parimad ja nende juhendajad. Foto: Aron Urb

7. detsembril autasustati Tallinnas PROTO avastustehases õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid ning anti üle koostööpartnerite eripreemiad. Auhinnad said teiste seas ka Tõrva gümnaasiumi ja Räpina vallas asuva Viluste põhikooli õpilased.

Konkursil osales 658 noort leiutajat 560 ideega. Osalejaid oli üle Eesti kokku 13 maakonnast ning 76 koolist, lasteaiast ja huvikoolist.

2. kooliastme esimese preemiaga auhinnati Ragnar Leeduksit Tõrva gümnaasiumi 6. klassist töö „Mahlasäilituse komplekt“ eest.

Teise kooliastme III preemia said Olimar Jaroslavski Viluste põhikooli 4. klassist töö „Ühe käe pesija“ eest ja Edward Lass Tõrva gümnaasiumi 5.klassist töö „Lukuga tõukerattahoidja“ eest.

Kolmanda kooliastme III preemia pälvis Elis Ütsik Tõrva gümnaasiumi 7. klassist töö „Eesti veekogude äpp (EVÄ)“ eest.

Juhendajapreemia pälvis Jaan Tasa Tõrva gümnaasiumist 2. vanuserühmas I preemia pälvinud Ragnar Leeduksi töö „Mahlasäilituse abikomplekt“ juhendamise eest.

Kuningliku Taani saatkonna auhinna sai Olimar Jaroslavski Viluste põhikooli 4. klassist töö „Ühe käe pesija“ eest.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi auhinna pälvis Ragnar Leeduks Tõrva gümnaasiumi 6. klassist töö „Mahlasäilituse komplekt“ eest.

Transpordiameti auhinna pälvisid Kevin Reinberg Tõrva gümnaasiumi 9. klassist töö „MINA-FOOR-SULLE“ ja Edward Lass Tõrva gümnaasiumi 5.klassist töö „Lukuga tõukerattahoidja“ eest, sama auhinna pälvis ka nende juhendaja Jaan Tasa.

Tallinna tehnikaülikooli Mektory tehnoloogiakooli auhinna sai Elis Ütsik Tõrva gümnaasium 7. klassist töö „Eesti veekogude äpp“ eest.

Konkursi hindamiskomisjoni esimees Tanel Liira rõõmustas, et noored on aastatega muutunud järjest innovaatilisemaks ja leidlikumaks ning leidis, et neist sirgub väärikas järelkasv tänastele inseneridele ja teadlaskonnale. „Tõsi, uusi asju on üha raskem leiutada, aga üha rohkem näeme uudset lähenemist protsessile - see on oskus luua uusi lahendusi, tooteid ja teenuseid, mis on töökindlamad, huvitavamad, inimsõbralikumad, ilusamad, loodustsäästvamad ja turvalisemad. Leiutamine kui loomisprotsess teeb elu paremaks. Tulevikus on meie maailm kindlasti parem, sest seda tulevikku loovad just need noored,“ rääkis ta.

Liira tunnustas ka toetavaid ja motiveerivaid juhendajaid ja rõhutas järjepideva toetuse olulisust. „Seda tööd ei tehta aastaga, see on pikaajaline protsess, mis on nüüd hakanud vilja kandma. Ma tänan kõiki osalejaid-noori, juhendajaid, õpetajaid, lapsevanemaid, kes annavad oma panuse, et nii toredad tööd jõuavad igal aastal just sellele konkursile. Väärtustame seda!“

Riiklikud preemiad andis üle haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Lisaks riiklikele preemiatele andis 12 koostööpartnerit välja 37 eriauhinda. Konkursil tunnustati ka esimese, teise ja kolmanda preemia saanud tööde juhendajad. Kokku sai tunnustuse 24 põnevat leiutist ning 60 õpilast ja juhendajat.

Eripreemiad panid välja Kuninglik Taani Saatkond, Maailma Intellektuaalomandi Organisatsioon (WIPO), patendiamet, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, transpordiamet, Admiras AS, Tallinna Tehnikaülikooli Mektory tehnoloogiakool, Energia Avastuskeskus, PROTO avastustehas, Eesti teadushuvihariduse liit, Lottemaa teemapark, laste teadusajakiri Minu Maailm ja kirjastus Argo.

Õpilasleiutajate riiklik konkurss julgustab õpilasi loovalt mõtlema ja otsima lahendusi igapäevaeluga seotud probleemidele. Konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur ning rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Auhinnatseremoonia on järelvaadatav noorte teadusportaalis www.miks.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles