Eller ja Kasepõld said Kaitseliidu auliikmeteks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi Kaitseliidu auliikmete Manivald Kasepõllu (vasakul) ja Kalle Istvan Elleriga.
Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi Kaitseliidu auliikmete Manivald Kasepõllu (vasakul) ja Kalle Istvan Elleriga. Foto: Kristjan Prii/Kaitseliit

Kaitseliidu keskjuhatus andis täna, 8. detsembril Tallinnas Kaitseliidu värsketele auliikmetele Kalle Istvan Ellerile ja Manivald Kasepõllule üle auliikme märgi ja tunnistuse. Mehed olid 1990.-te algul tegevusega taasalustanud Kaitseliidu esimesed ülemad.

Kalle Istvan Eller (81) töötas 1970. aastatel õpetajana eri koolides, sealhulgas Põlvamaal Ahja ja Valgamaal Sihva koolis.

Aastatel 1973–1988 oli ta Karula metskonna metsnik. Kaitseliidu taastamist aliustas ta juba 1980ndate keskpaigas, kontakteerudes Eesti Vabariigi eksiilvalituse ja muude väliseesti organisatsioonidega ja olles sellega sild nende ja Eestis elavate vabadusvõitlejate vahel.

Sellest tegevusest kasvasid välja muinasklubid Kulter ja Tarapita, mille baasil moodustati hiljem erinevaid algatusgruppe, kes kogunesid 17. veebruaril 1990. aastal Järvakandis, et taastada Kaitseliit. Sealsamas valiti Kalle Eller taasloodud Kaitseliidu esimeseks ülemaks. Nendel keerulistel aegadel oli Elleri üks oluline teene Kaitseliidu organiseerimine ning selle hoidmine väljaspool päevapoliitikat, luues seeläbi eeldused Kaitseliidu tunnustamiseks riigikaitseorganisatsioonina.

Eller on aktiivselt tegutsenud Võru seltsis ning Võru keele ja kultuuri fondis, kus ta oli ka asutajaliige.

Ellerilt võttis Kaitseliidu ülema ameti üle Manivald Kasepõld (69), kes oli selles ametis 10. novembrist 1990 kuni 16. novembrini 1992. Kasepõllu ametiaega jäi nii organisatsiooni otsustav juhtimine 1991. aasta augustiputši päevil, kui ka Kaitseliidu nii-öelda legaliseerimine 1992. aasta aprillis, mil Kaitseliit arvati ametlikult Eesti kaitsejõudude koosseisu. Kasepõld osaleb tänase päevani aktiivse vabatahtlikuna Kaitseliidu Rapla maleva tegemistes.

Otsuse Elleri ja Kasepõllu auliikmeks nimetamise kohta langetas Kaitseliidu keskkogu. Iseseisvuse taastamise järel on varem auliikmeks valitud Enn Tarto, Arnold Rüütel ja Harry Hein.

Kalle Istvan Elleri ja Manivald Kasepõllu kinnitas Kaitseliidu ülemaks Eesti vabariigi eksiilvalitsuse peaminister Heinrich Mark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles