Omikrontüve leiti reoveeuuringus Eesti eri paigust

LEPM
Copy
Tehnoloogiainstituudi professor Tanel Tenson.
Tehnoloogiainstituudi professor Tanel Tenson. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli (TÜ) juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad, et reovee üldine koroonaviirusesisaldus püsib üsna stabiilne, samas ilmneb reovees esinevate viirusetüvede esialgsest analüüsist, et omikrontüve leidub üle Eesti mitmel pool.

Nädalaga on vähenenud mõõduka viirusekogusega asulate arv ning juurde on tulnud üksikud väga suure viirusesisaldusega proovid, teatas TÜ pressiesindaja. Uuringu juhi, TÜ antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul näitab Eesti keskmist olukorda kirjeldav indeks, et üldine viiruseolukord on siiski stabiilne. Päris viirusevabu piirkondi endiselt pole. Viirusekogus on nädalaga veidi kasvanud Harjumaal ja Kesk-Eestis. Lõuna-Eestis püsib olukord stabiilne.

Reoveeproovides leiduvate viirusetüvede analüüs näitas, et omikrontüvi on väikestes kogustes kohal mitmes asulas. "Kuna see uurimismetoodika on alles arendamisel, siis saame esialgu öelda, et uus viirusetüvi on välja tulnud Eesti eri paigus. Järgmise nädala analüüsid võimaldavad hinnata nende mõõtmiste täpsust ja uue viirusetüve leviku kiirust,“ sõnas Tenson.

Proovide kogumisel teeb TÜ Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse TÜ tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles