Keskkriminaalpolitsei kahtlustab Valga poliitikut häälte ostmises (1)

Copy
Valga poliitik ja ettevõtja Allain Karuse.
Valga poliitik ja ettevõtja Allain Karuse. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Politsei pidas kinni Valga poliitiku ja ettevõtja Allain Karuse, kes sai kahtlustuse kohalikel valimistel häälte ostmises. Koos temaga peeti samal põhjusel kinni veel kuus inimest.

Kahtlustuse kohaselt mõjutas teisipäeval kinni peetud Valga keskerakondlasest vallavolikogu liige Allain Karuse koos veel kuue kahtlustatavaga inimesi andma oktoobris toimunud valimistel hääl tema või tema tütre Ester Karuse poolt. Ester Karuse on endine Valga vallavanem ja praegune vallavolikogu liige.

Karuse ja teised kahtlustatavad peeti esialgu kinni kuni 48 tunniks. Esialgsetel andmetel mõjutati enam kui 20 valijat, kellele lubati vastutasuks hääle eest anda hüvitisena raha, mootorikütust või alkoholi.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Leana Loide lausus, et ülejäänud kuus kahtlustuse saanud isikut olid häälte ostmises vahendajateks. «Nemad ise ei kandideerinud valimistel. Kuna tegemist ei ole avalikult tuntud inimestega, siis praegu nimeliselt me seda väljastada ei saa.»

Loata kütuse müügi kahtlustus

Samuti esitati Allain Karusele kahtlustus selles, et ta müüs koos 46-aastase kahtlustatavaga Valga linnas enda firmale A. Karuse AS-ile kuuluvat vedelkütust, omamata selleks vastavat luba. Kahtlustuse kohaselt on müüdud vedelkütust rohkem kui 40 000 euro eest. «Kütusega kauplemiseks peab ettevõttel olema luba. Kust täpselt kütus pärines ja kuidas see liikus, seda hakatakse välja selgitama,» täpsustas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius.

Allain Karuse jäi teisipäeval ajakirjanikule kättesaamatuks, tema telefon oli välja lülitatud. Vahi all olles on tal lubatud suhelda vaid oma kaitsjaga. Ka Ester Karuse telefon suunas helistaja kõnepostkasti.

Seni Karuseid esindanud advokaat Robert Sarv ütles, et on samuti püüdnud perekond Karuset tabada. «Olen hetkel Portugalis ja hetkel mul otseselt midagi lisada ei ole. Me kindlasti tutvume selle teemaga ja kui mind kaasatakse, siis saadame kindlasti mingisuguse seisukoha selles küsimuses.»

Keskerakonna Valgamaa piirkonna esimehe Alar Nääme sõnul tuli uudis talle üllatusena. «Toredad uudised ei ole. Ajakirjanik helistas, enne ei teadnud ma midagi. Eks peab vaatama, mis edasi saab,» tõdes Nääme.Volikogu liikme staatust ei saa Nääme sõnul Karuselt praegu ära võtta. «Seda otsustab puhtalt tema. Kuna on süütuse presumptsioon, siis enne kui ei ole süüdi mõistetud, me isekeskis teda süüdi ei mõista. Pigem loodame, et see on mingisugune eksitus. Volikogu liikme staatus lõppeb alles siis, kui on kolmas kohtuaste kinnitanud, et on kuriteoga tegemist. Küsimus on, kuidas Allain ise tunneb. Kas ta tahab jätkata volikogu tööd või tunneb ta, et on lihtsam see peatada. Isegi kui piirkonna juhatus ja fraktsioon kohtuvad, ei tahaks ma uskuda, et fraktsiooni liikmed ütlevad, et nüüd on tema aeg läbi. Pigem ollakse äraootaval seisukohal või toetatakse.»

Samas erakonna mainele süüdistused Nääme sõnul kasuks ei tule. «Kuna mul on telefon punane olnud, ei ole ma suutnud kõigi fraktsiooni liikmetega rääkida ja piirkonna juhatusega.»

Teeb erakonnale muret

Keskerakonna peasekretär Andre Hanimägi tõdes, et uudis on kahtlemata murettekitav. Erakonnast väljaarvamise eelduseks on tema sõnutsi üldjuhul kohtulik karistus. «Kui on selge, et inimene on talle süüks pandavad teod toime pannud, siis vahel on ta erakonnast välja arvatud ka enne lõpliku kohtuotsuse jõustumist. Antud juhtumi puhul on küll väga raske öelda, millal need arutelud tulevad, sest tegemist on niivõrd värske infoga. Kindlasti tahab erakond kõigepealt rääkida inimese endaga, enne kui mingisuguseid veksleid välja käia.»

Küsimusele, kuidas on erakonna juhtkond suhtunud Allain Karuse kohta 2017. aasta valimiste järel esitatud häälteostmise süüdistustesse, kostis Hanimägi: «Olen seda ka varem öelnud, et erakonnal ei ole olnud mingit teadmist selle kohta, et Valgas oleks meie erakonna kandidaatidega toimunud midagi ebaseaduslikku. Tean, et süüdistused on olnud üleval ning et Karused on läinud Õhtulehe vastu kohtusse ning otsust veel minu teada ei ole. Süüdistust on minu teada selgelt eitatud, mistõttu ka erakonnal pole olnud põhjust teha selles osas järeldusi.»

Peasekretär lisas, et igaühel on õigus ennast kohtus kaitsta. «Millise tee valib Allain Karuse, ma ei tea. Kas asi üldse jõuab kohtusse, on samuti vara öelda. Erakond hoiab siin pilku peal ning suhtleb kõigi võimalike inimestega, kes on asjaga seotud.»

Küsimusele, mis saab juhul, kui üks süüdistuse episoodidest ära langeb, teine aga jääb, kostis Hanimägi: «Meie eetikakoodeks ütleb, et erakonna au ja mainet tuleb hoida. Loomulikult sellised asjad mainet kahjustavad, kuigi see ei ole loomulikult kuidagi erakonnaga seotud. Ja siin ongi nii piirkonna kui erakonna juhatusel arutelu koht, kas ja mis moel saab koostöö jätkuda. Kriminaalkorras karistatud inimene liikmete hulgas kindlasti jätkata ei saa.»

Kellegi erakonnast väljaarvamine käib peasekretäri selgitusel üldjuhul piirkonna juhatuse ettepanekul. Aga juhul, kui küsimus on väga tõsine, võib erakonna juhatus ka otse vastava otsuse vastu võtta.

Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning menetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Ats Kübarsepa sõnul on kahetsusväärne, kui edasise uurimise käigus saab kinnitust, et keegi on üritanud ebaausal teel võimupositsioonile saada. «Politsei kogus infot rikkumiste kohta valimistel ning antud juhul tuvastasime võimaliku häälte ostmise. Seni kogutud tõendid viitavad, et häälte ostmine oli süsteemne ehk korduv ning toimus valimispäevale eelnenud paaril nädalal. Praegusel hetkel ei ole meil alust kuriteoga seostada kahtlustatava tütart, kes samuti valimistel kandideeris ja kellele kahtlustuse kohaselt samuti hääli osteti,» sõnas Kübarsepp.

Jutud varemgi

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Allar Nisu sõnul on valimisvabaduse rikkumine kuritegu, mis mõjutab negatiivselt riigi usaldusväärsust ja annab ebavõrdse eelise teiste poliitikute ees. «Valimised toimivad põhimõttel, et kandideerivad poliitikud on ausad ja ei mõjuta hüvedega inimesi oma vaba tahet muutma. Praeguseks on kogutud piisavalt tõendeid, et esitada esialgsed kahtlustused. Edasi asume neid kahtlustusi kontrollima. Kui tõendite kogumise käigus peaks kinnitust leidma, et poliitik on end heasse positsiooni asetanud tänu ostetud häältele, siis on raske uskuda, et ta oma töös täiesti aus ja läbipaistev on,» ütles Nisu.

Valga vallavanema Monika Rogenbaumi sõnul on vaba ühiskond rajatud põhimõttele, et inimesed on oma valikutes vabad. «Kahtlemata uuristavad valimisvabaduse vastased süüteod seda sama alust, millele oleme oma riikluse rajanud. Loodan siiralt, et kahtlustatavad teevad uurimisorganitega täielikku koostööd ning kaaluvad vajadusel tõsiselt ka otsuseid oma poliitilise karjääri jätkamise osas.»

Allain Karuse kuulub Keskerakonda alates 2018. aastast ja kandideeris tänavu kohalikel valimistel Valga vallas Eesti Keskerakonna nimekirjas. Esimest korda kandideeris ta neli aastat tagasi sama erakonna nimekirjas. Eelmisel aastal jõudsid Õhtulehe vahendusel avalikkuse ette väited häälteostust 2017. aasta kohalikel valimistel, kui viinapudeli või kümne euro eest olevat inimesi Karuste poolt hääletama mõjutatud. Karuse eitas häälteostu ja pöördus koos tütre Esteriga Õhtulehe ajakirjaniku Kadri Kuulpaki vastu ebaõigete andmete ümberlükkamise ja mittevaralise kahju hüvitamise nõudega kohtusse. Seni pole maakohus asjas otsust teinud.

Allain Karuse sai tänavustel kohalikel valimistel 155 ning Ester Karuse 736 häält.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles