Valitsus kaotas aastavahetuseks peokohtade ajapiirangu (1)

BNS
Copy
Koroonatõend aitab ka ööklubisse pääseda.
Koroonatõend aitab ka ööklubisse pääseda. Foto: Margus Ansu

Peaministri ülesannetes riigihalduse minister Jaak Aab märkis neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et valitsus kaotab erandina 31. jaanuaril kella 23-se piirangu kuni 2. jaanuari varahommikuni.

«Nii terviseamet kui ka teadusnõukoda on soovitanud piiranguid mitte leevendada, aga ühe erandi me täna tegime,» märkis Aab. «31. detsembri õhtust kuni 2. jaanuari hommikuni ei kehti kella 23 piirang ning sel perioodil võib ka pärast kella 23 avalikes asutustes viibida,» kinntias Aab.

Aastavahetuse pidamiseks ei kohaldu 31. detsembrist kuni 2. jaanuari hommikuni avalikes siseruumides kella 23 sulgemise nõue. 2. jaanuari õhtust tuleb avalikes siseruumides taas kinni pidada ajavahemikus 23-6 kestvast liikumispiirangust.

Leevendus puudutab eelkõige kultuuri-, meelelahutus- ja toitlustusasutusi ning teisi siseruumides avalike ürituste korraldajaid. Avalikus siseruumis korraldatud tegevustele pääsemiseks tuleb esitada COVID-i tõend.

Aab tõdes, et nakkuskordaja on Eestis ühe kandis ja nakatumiste levik on peatunud, kuid näha on ka kõrge vaktsineerimishõlmatusega riikides, et levik läheb ülesmäge.

«Omikroni-tüvi on Eestisse jõudnud ja levib jõudsalt. Seetõttu ei saa valitsus kella 23 sulgemisaja piirangut püsivalt maha võtta,» ütles peaminister Kaja Kallas. «Küll aga otsustasime riske teadvustades teha erandi aastavahetusele ja sellele järgnevale laupäevale, kuid ainult nendeks kaheks õhtuks.»

Koroonaaeg on valitsusjuhi sõnul olnud paljudele keeruline ning suur soov aasta möödumist ja uue algust pidulikult mööda saata on mõistetav. «See erand on tänu kõigile tublidele Eesti inimestele, kes on käitunud vastutustundlikult ja hoolsalt vaktsineerinud. Erand ei tähenda, et viirus nendel kahel õhtul jätkuvalt ei leviks. Seega panen kõigile, kes otsustavad aastavahetuse veeta avalikes paikades, südamele käituda eriti vastutustundlikult iseenda ja kõigi teiste kaitseks.»

Koroonaviiruse leviku riskitase on Eestis praegu keskmine. Keskmise riskitaseme korral tuleb endiselt kanda avalikes siseruumides maske, liikuda hajutatult, kasutada desinfitseerimisvõimalusi. Enne riskirühma inimesega kohtumist on tungiv soovitus teha kiirtest. Isegi kergete sümptomite korral tuleb jääda koju ja teha kiirtest, testi positiivse vastuse korral konsulteerida arstiga ja jääda karantiini. Kontrollitud avalikes ruumides tuleb esitada COVIDi tõend.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles