Õpilased lõid rotile oode

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kodurott
Kodurott Foto: Peeter Kümmel

Luulekonkursile, mille peakangelane oli tänavune aasta loom rott, laekus umbes 400 luuletust. «Rõõm oli tõdeda, et paljud olid kasutanud luuletuste kirjutamisel meie soovitatud teaduslikku materjali,» kommenteeris žürii liige, MTÜ Aasta Loom eestvedaja Helen Arusoo.

Ta lisas, et roti aasta loomaks valimise üks eesmärk oli teadvustada, et Eestis elab kaht liiki rotte: rändrotte ja kodurotte. Luuletustest oli näha, et see eesmärk sai kenasti täidetud.

Paraku kummitab igal aastal luuletusi mingi valefakt. «Ilvese aasta luuletustes ründas ilves inimesi puu otsast. Seekord tõi rott ilmale 800 poega aastas, mis pole võimalik. Enamik luuletusi oli siiski fantaasia ja bioloogiste faktide vahekorra täpselt ära tabanud,» kiitis Arusoo.

Teine žürii liige, Eesti loodusmuuseumi zooloog Lennart Lennuk lisas: «Oli kirjutatud rotile oode ja loodud ühe silmaga mereröövlisuguseid tegelaskujusid.»

Ära märgitud töid oli tänavu 37. Nendest lausa kolme autorid õpivad Kanepi vallas asuvas Saverna põhikoolis. Need on 7. klassi õpilane Marta Lehtmäe luuletusega «Kes on majas peremees?», 8. klassi õpilane Meribel Pukk luuletusega «Ülbe rott» ja 9. klassis õppiv Kaina Mertsina luuletusega «Heal rotil mitu nime». Sama kooli õpetaja Ivi Luht pälvis aga korraldajate tunnustuse kui pühendunud juhendaja.

Äramärgitud luuletajatele ja õpetajatele korraldatakse uue aasta algul ekskursioon Tallinna loomaaeda aasta looma puuride juurde. Seda juhib näriliste ekspert Uudo Timm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles