Võrukad võtsid pealinnas Ernesaksa auks laulu üles

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Gustav Ernesaksa 113. sünniaastapäeva kontserdil esinesid teiste seas ka Võru koorid.
Gustav Ernesaksa 113. sünniaastapäeva kontserdil esinesid teiste seas ka Võru koorid. Foto: Lasse Rihard Sissas

Tallinna lauluväljaku klaassaalis toimunud Gustav Ernesaksa 113. sünniaastapäeva kontserdi kunstiline juht oli tänavu Võrumaa koorijuht ja muusikaõpetaja Signe Rõõmus. Kontserdile andsid tooni Lõuna-Eesti koorid ning muusikud.

Teiste seas esinesid Võru Kesklinna kooli ja muusikakooli poistekoor, Võru meeskoor ja koor Tempera. Laule saatsid Valgas sündinud ja praegu Võru muusikakooli juhtiv helilooja Piret Rips-Laul klaveril ning Nõmme muusikakooli klaverikvintett Põlvaski tegutseva dirigendi Riivo Jõgi juhendamisel.

Valikus mängis rolli õpetaja võimekus

Kontserdi kunstilise juhi valimisel lähtus Eesti meestelaulu selts selle tegevjuhi Marika Kuusiku sõnul erialasest võimekusest ning töö tulemustest. Samuti arvestati oskust teha meeskonnatööd ning pakkuda välja ideesid.

«Signel on kõik need omadused olemas ning lisaks on ta sada protsenti meestelauluseltsi liige, kes valutab oma südant poiste- ja meestelaulu pärast,» lisas Kuusik. «Ta teeb oma tööd suure pühendumise ja energiaga. Meile on oluline, et esinemisvõimalusi saaksid Eesti eri piirkondades tegutsevad koorid, andmaks neile motivatsiooni tegutseda.»

«Olen õnnelik ja tänulik võrukatele, kes koondasid jõud ja ka julguse olla nii väärika sündmuse teljeks,» lisas Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA muusikatoimetaja ning koorijuht Ave Sopp. «Ernesaksa küll ise tundmata on tunne, et see kontsert peegeldaks justkui tema loomust: lihtne, loomulik, mingis hetkes üdini lüüriline, sekka paar vimkat. Oli meestelaulu, oli laulupeolikkust.»

Laule saatsid Valgas sündinud ja praegu Võru muusikakooli juhtiv helilooja Piret Rips-Laul klaveril ning Nõmme muusikakooli klaverikvintett Põlvaski tegutseva dirigendi Riivo Jõgi juhendamisel.

Ettepaneku tunnustusürituse kunstilise juhi rolli täita tegi Eesti meestelaulu selts Signe Rõõmusele juba juunis, mil sai ka kohe tegelema hakatud repertuaarivalikuga. Kontserdi sõnalise poole seadmiseks kutsus Rõõmus appi kauaaegse Papa Kreutzwaldi Õueteatri eestvedaja Silvi Jansonsi, kes pani kokku Ernesaksale pühendatud vahetekstid.

12. detsembril sõitiski kaks bussitäit Võrumaa suuremaid ja väiksemaid koorilauljaid Tallinna poole. Osalejate sõnul pole neil olnud mitu aastat võimalust nii suures koosseisus esineda.

Lauluväljak kui pühapaik

Tallinna lauluväljak on aga igale koorilauljale kui pühapaik, kus esinemist võetakse kui midagi erilist, kinnitasid pealinnas käinud.

Koos Võru kooridega esinesid kontserdil meestelauluseltsi üle-eestiline noormeestekoor ja poistekoor Kalev, Tallinna ülikooli meeskoor ning tantsijad rühmast Seltskond Vilistlased.

Ernesaksa sünniaastapäevakontserti korraldab Eesti meestelaulu selts 2018. aastast, et hoida ja väärtustada laulutaadi pärandit. Pidulikul sündmusel tunnustatakse ka koorilaulumaastikul enim silma paistnud kultuuritegelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles