Kui teed sööki, jää kööki

BNS
Copy
Kõige parem on ikka siis, kui jõulupraad ahjus kärssama ei lähe.
Kõige parem on ikka siis, kui jõulupraad ahjus kärssama ei lähe. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jõulud on rõõmuaeg ning selleks, et pühad mõnusalt mööduks, tasub päästjate sõnul meelde tuletada koduse ohutuse ABC ja pidada ka kiirete askelduste ajal meeles, et pühaderooga ei tasu päris omapäi ahju jätta.

Tänavu on päästjad saanud kõrbema läinud toidu tõttu pea 500 väljakutset ning omapäi valmima jäänud toidust on alguse saanud 30 tulekahju. Toidukõrbemisest alanud põlengus on sel aastal elu jätnud kaks inimest.

„Need numbrid näitavad, et ka jõulude ajal tasub tuletada meelde vana tõde – kui teed sööki, jää kööki! Jõululauale on ikka kuulunud hea praad, verivorstid, mahlased ahjukapsad, piparkoogid ja muud maiused. Tõsi on, et toit valmib ahjus olles küll ise, kuid siiski on hoolas pererahvas samal ajal köögis ja hoiab silma peal, et hea kraam kõrbema ei läheks või kuum rasv kogemata põlema ei lahvataks,“ ütles Päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Viktor Saaremets. Ta tuletas meelde, et köögis peaks igaks juhuks olema käepärast esmased tulekustutusvahendid, näiteks tulekustutusvaip või rasvakustuti, millega saab ohutult lämmatada ka rasvast tõusnud leegid.

Meeles tuleb pidada, et süttinud rasva ei tohi kustutada veega – vesi paiskab kuuma rasva laiali ning annab põlengule kustutamise asemel hoogu juurde.

Ohutust tuleb kindlasti meeles pidada ka väljaspool kööki. „Küünlaid põletades peab hoolitsema selle eest, et küünal oleks kindlalt kinnitatud ning eemal kergesti süttivatest materjalidest ja nagu lahtise tule puhul ikka – küünalt ei jäeta järelevalveta. Kui kütate ahju, pliiti või kaminat, siis hoolitsege selle eest, et kolde lähedal poleks kergesti süttivaid esemeid ning tuli ei jääks omapäi,“ lisas Saaremets.

Neile, kel kingikott veel komplekteerimisel, on Viktor Saaremetsal asjakohane soovitus: „Päästeamet tuletab meelde, et vingugaasiandur on uue aasta algusest kohustuslik kõikides kodudes, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade või tahkeküttel töötav ahi, pliit, kamin või katel. Kui teile meenub, et lähedastel-sõpradel on andur veel puudu, tasub see kingikotti pista ja kinkida neile elupäästev abiline.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles