Valga Kuperjanovi tänaval varitseb surmakatus?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuselt lumega alla prantsatanud redel õnneks kellelegi liiga ei teinud.
Katuselt lumega alla prantsatanud redel õnneks kellelegi liiga ei teinud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas Kuperjanovi tänav 12 hoone esisele kõnniteele varises eile hommikul kella 7 ajal katuselt suur lumelahmakas koos raudredeliga. Õnneks keegi tiheda liiklusega ja koolilähedasel kõnniteel selle alla ei jäänud.

Lumi ja raudredel kukkusid alla tipptunni ajal, kui paljud inimesed tõttavad tööle ning koolilapsed vudivad 100 meetri kaugusele jäävasse Valga põhikooli.

«Seal oleks tõesti võinud juhtuda väga raske õnnetus,» möönis Valga linnavalitsuse linnahooldusameti heakorra vanem­spetsialist Marju Kants. Ta märkis, et lumevaringu ohu kõrvaldamise eest vastutab hoone omanik, kel tuleb muu hulgas jälgida, et katus varisemisohtlik poleks.

«Paksu lume puhul on muidugi raske ette ennustada, millal ta katuselt alla võib variseda. Samas peaks omanik jälgima, et lumevaalud üle räästa ei ulatuks – vajadusel tuleks need koristada,» rääkis Kants. Ta lisas, et kui ongi varisemisoht, tuleb ala piirata, kuni oht likvideeritud.

Vanade majade probleem

Kantsi sõnul on lumevaringud katustelt peamiselt vanade majade probleem, sest neil pole lumetõkkeid. «Uuematel ehitistel on need juba olemas,» märkis Kants. Ta lisas, et vanade majade katuste vahetuse kooskõlastamisel nõuab linn lumetõkete paigaldamist.

Muinsuskaitsealust hoonet haldab kinnisvarahaldusfirma Arkaadia AS. Tallinnas asuva peakontoriga firma Valga büroo juhataja Raul Õispuu kinnitas, et Arkaadia teeb kõik endast oleneva, et sarnased juhtumid enam ei korduks. Ta tunnistas, et raske sulalume varinguga purunes ka osa katuse lumetõketest.

Õispuu sõnul on töödeks vajaliku tõstuki leidmise korral kavas täna katuse olukorda kontrollida ning senised lumepiirded taastada.

Üle poole hoones asuvatest korteritest kuulub Õispuu kinnitusel Arkaadiale, teiste korterite omanike seas on nii eraisikuid kui ka firmasid.

Omanikud eri mandritel

«Valgas on palju mahajäetud, müügis maju, mille omanikud on kaugel – näiteks Austraalias, Inglismaal, Kanadas, Soomes ja Lätis. Osal puuduvad kontaktandmed. Neil on sissekirjutus mahajäetud majja. Selliste hoonete juures olevatel kõnniteedel oleme oma töötajatel lasknud ohtlikke olukordi kõrvaldada,» rääkis Kants.

Tema sõnul jälgivad hooldusameti töötajad paljusid omanikke. Tuntakse ka huvi, kas nad on pärast asendustäitmisi oma kohustustesse korralikumalt suhtuma hakanud. «Kes ei ole järeldusi teinud, neid hakkame välja kutsuma ning kui ka vestlus pole aidanud, oleme teinud trahve,» lausus Kants.

Asendustäitmise korras tehtud tööd tuleb hüvitada, sest vastasel korral läheb nõue kohtutäiturile.

Sellel talvel tehtud tööde eest on Kantsi sõnul kahel firmal korduvalt maksmata. Nõue ongi juba kohtutäiturile edastatud. «Ühele firmale on sunniraha määramisel, et mõjutada teda täitma oma kohustusi,» lisas vanemspetsialist.

----------------------------------------

Heakorraeeskiri ütleb

· Katuselt, räästast või muudest kohtadest tuleb kohe eemaldada varisemisohtlikud kivid, plaadid, samuti lumi ja jää ning erandkorras tähistada ohtlik maa-ala.  Nimetatud tööde tegemisel tuleb tagada ohutus.

· Talvel tuleb puhastada välistrepid lumest ja jääst  ning neid vajaduse korral liivatada. Puhastusalal on libeduse tõrjet lubatud teha liiva ja graniitkillustikuga.

· Puhastusala – isiku omandis või valduses oleva kinnistu või muu territooriumiga vahetult piirnev üldkasutatav territoorium. Puhastusala ulatub ristsuunas krundi piirist või ehitisest kümne meetri kaugusele, kuid mitte rohkem kui sõidutee (sealhulgas kvartalisisese tee) servani ja veekogude kaldaaladel vee piirini. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles