Rahasepp õpetas Egiptuses seto keelt

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rainer Rahasepp koos kaasaga reisil Egiptuses
Rainer Rahasepp koos kaasaga reisil Egiptuses Foto: Erakogu

Kagu politseijaoskonna korrakaitseametnik Rainer Rahasepp käis hiljuti Egiptuses. Kraami pähe määrides või tutvust sobitades kostub seal kohalike suust tema sõnul nii eest kui takka küsimus: «Where are you from?» (Kust sa pärit oled?). Reisi teiseks päevaks oli eestlasel aga küpsenud mõte, et nüüd tuleb küsijale vastuseks anda sootuks muud kui «Estonia». Ja nii see startis. «I am from Setomaa! Ma olõ peri Setomaalt!» teatas ta.

Seepeale saabunud vaikus. «Mõneks sekundiks jäi kohmetuks esimene, siis teine, kolmas kohalik «ärimees», kes ilmselt säärast vastust unenäoski ette näha ei osanud. Ei tulnud neilt seepeale ei trafaretne «tere-tere, vana kere» ega ka «vaata, vaata mind»,» meenutas Rahasepp.

Pärast pisikest kohmetust kohalikud siiski kogusid end ja lõpuks tuntud huvi, et kakoi Setomaa – mis maa tuu viil om? Järjekindlus viis aga sihile. Reisi viimasel päeval oli juba kaupmehi, kes teadsid, et Setomaa on Eesti ja Venemaa piiri veerel ja et setodel ka koguni oma keel on. Jutud uuest maast gloobusel levisid päris nobedalt.

Nii olnudki, et reisi viimasel päeval vastust andes, et ta Seto­maalt pärit on, ei täheldanud Rahasepp enam nii väga silmade punnitamist ning isegi tuttavasse müügiboksi sisse astudes kuulis ta kaupmehelt juba palju rõõmsamalt: «Tereh, tereh! Peko, Seto! Kae perrä!» Need olid sõnad, mida kohalikele õpetatud sai.

«Peläku-ui umma kiilt. Uma kiil parandas miilt!» võttis ka kirjamehena tuntud politseinik kogetu tarkuseteraga kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles