Kodus kukkunud Võru naine ei saanud enam püsti

LEPM
Copy
Libe põrand võib põhjustada kukkumise. Foto on illustratiivne.
Libe põrand võib põhjustada kukkumise. Foto on illustratiivne. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Kolmapäeval kukkus Võru linnas Jüri tänaval eakas naine ega saanud enam iseseisvalt püsti.

5. jaanuaril kell 11.14 teatati, et Võrus Jüri tänaval kukkus kodus 83aastane naine, ei saa enam püsti ja kannatab valusid. Päästjad kohe ust lõhkuma ei hakanud ning õnneks jõudis kell 11.53 kohale tütar, kes võtmega ukse avas. Kiirabi vaatas patsiendi üle ja andis esmaabi.

Kukkumiste ennetamiseks on Päästeameti kinnitusel vajalik liikumisraskustega inimese jaoks kodu kohandada. Selleks tuleks eemalda või kinnita lahtised vaibad ja katted, varusta kõik trepid käsipuuga, eemaldada või kinnita ebastabiilsed (logisevad või katkised) mööbliesemed ja hoida liikumisteed vabad.

Samuti tuleks öösel liikudes kasutada valgust ja võimalusel automaatset valgustust, asetada enimkasutatavad esemed käepärasele kõrgusele, kasutada vannitoas vajadusel käepidemeid, dušiistet, kõrgendatud tualetipott ja vahetada vajadusel välja vann duši vastu.

Peale selle tuleks kodus vältida rippuvaid kangaid, lasta välja vahetada või karestada libedad põrandapinnad, kasutada kummitallaga või nuppudega susse või sokke ning kanda talvel libisemiskindla tallaga jalanõusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles