Loendatud on veerand Eesti rahvastikust

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rahvaloenduse projektijuht Liina Osila julgustab inimesi küsimustikule vastama.
Rahvaloenduse projektijuht Liina Osila julgustab inimesi küsimustikule vastama. Foto: Statistikaamet

Käimasoleva üleriigilise rahvaloenduse lõpuni on jäänud veel kaheksa päeva. Kolmapäeva pärastlõuna seisuga oli e-küsimustiku põhjal loendatud ligi 350 000 inimest ehk 26% kogu Eesti rahvastikust.

«Eriti kutsume küsimustikule vastama noori mehi ja eakaid naisi, kelle huvi e-küsimustikku täita on olnud kõige leigem,» selgitas statistikaameti rahvaloenduse projektijuht Liina Osila. «Vastajaid tuleb küll iga päevaga järjest juurde, kuid loodame, et aktiivsus kasvab veelgi. Ootame kõikide Eesti inimeste vastuseid veel 22. jaanuarini.»

Osila märkis, et kõikidele Eesti elanikele on praeguseks välja saadetud e-kirjad kutsetega loendusel osaleda ja lähitulevikus lähevad teele ka meeldetuletused. Vastama võib aga asuda olenemata sellest, kas kutse on laekunud või mitte.

Vabatahtlike vastajate kõrval oodatakse aga kindlasti vastama kohustuslikku valimisse kuuluvaid elanikke, keda on üle 61 000.

«Kõik inimesed, kes said oma postkasti paberkutse, on väga oodatud e-küsimustikule vastama, sest valimisse sattunud aadresside puhul peame igal juhul saama vastused kätte kõikidelt seal elavatelt inimestelt. Valimisse kuuluvate inimestega, kes ei ole mingil põhjusel veebis vastanud, võtab veebruarikuu jooksul ühendust rahvaloenduse küsitleja, et koguda vastused siis juba telefoni teel või äärmisel juhul kodukülastusega,» lausus Osila.

E-küsimustikku saab täita rahvaloenduse kodulehel, tuvastades ennast ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-IDga. Ankeedi täitmine võtab aega umbes viis minutit inimese kohta.

Põlvamaal oli kolmapäeva pärastlõunaks e-ankeedi täitnud 21,2% maakonna registreeritud elanikest ja Võrumaal 20,4%. Valgamaal oli vastanute hulk 18,1%, veel väiksem oli see vaid Ida-Virumaal (10,3%).

Kõige usinamad vastajad on seni olnud tartlased, nendest oli kolmapäevaks vastanud juba 29,6%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles