Mopeedautodel tuleb hakata käima ülevaatusel

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Mopeedautod Valgas
Mopeedautod Valgas Foto: Arvo Meeks

Mopeedautode omanikud peavad alates 1. maist viima oma sõiduki kuue kuu jooksul tehnoülevaatusele. Küll aga ei pea edaspidi ülevaatusele viima enam kui seitsmekümneaastaseid musta numbrimärgiga autosid.

Transpordi asekantsleri Ahti Kuninga sõnul on liikluses palju neljarattalisi mopeede, mis ei vasta tehnonõuetele ja liiklusregistri andmetele. «Näiteks on sõidukit omavoliliselt ümber ehitatud, kehvasti parandatud või jäetud hoopis parandamata, ohustades nii teisi liiklejaid ja sõidukis olijaid.»

Suur osa neljarattalisi mopeede tuuakse Soomest, kus neid tuleb regulaarselt ülevaatusele viia. «Soomest tuuakse neid Eestisse eelkõige sellepärast, et sõiduk ei ole läbinud ülevaatust. Nii jõuab Eestisse ka ohtlike vigadega sõidukeid,» selgitas Kuningas. Lisaks Soomele on neljarattaliste mopeedide ülevaatuse kohustus veel kuues Euroopa Liidu riigis.

Ülevaatusele minekuks on mopeedauto omanikul alates 1. maist võimalik kuus kuud valida endale sobiv aeg. Pärast esimest ülevaatust tuleb kuni kümme aastat vana mopeedautoga käia ülevaatusel iga kahe aasta tagant ning vanematega igal aastal. Esmasel registreerimisel tuleb minna ülevaatusele nelja aasta möödumisel. Eestis on registreeritud 2217 L6e-kategooria sõidukit ehk mopeedautot.

Ülevaatuse kohustus kaob aga musta numbrimärgiga autode ehk sõidukite puhul, mis on vanemad kui 70 aastat. «Neid kasutatakse liikluses väga harva. Osa autosid on juba nii vanad, et tehnoülevaatus lõhub autot. Vanasõidukina arvele saamine on juba praegu rangete nõudmiste järgi, mistõttu ei ole põhjust üle 70-aastaseid autosid tehnoülevaatusel edaspidi kontrollida,» ütles Kuningas.

Vanasõidukina tunnustamise protseduuri käigus kontrollivad kaks asjatundjat muu hulgas põhjalikult sõiduki tehnonõuetele vastavust ning vanasõidukina tunnustamise akt on kehtiv 12 aastat. Iga 12 aasta möödudes tuleb sellisel sõidukil läbida uuesti vanasõidukina tunnustuse kontroll. Eestis on üle 70-aastaseid vanasõidukeid 146.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles