Valgas omandavad poisid ja tüdrukud sportides eluks vajalikke oskusi (1)

LEPM
Copy
Valga grupis asuvad noored mängima esmajoones korvpalli.
Valga grupis asuvad noored mängima esmajoones korvpalli. Foto: Valga vallavalitsus

Valga põhikoolis avati 18. jaanuaril pidulikult SPIN-programm, mis  pakub 10-13-aastastele poistele ja tüdrukutele tasuta korvpallitrenne ja erinevate eluks vajalike oskuste õpet sportliku tegevuse kaudu.

Koostöölepingule kirjutasid alla Valga vallavalitsus, politsei- ja piirivalveamet ning MTÜ SPIN. 

SPINi mudel on Eestis ainulaadne, sidudes sportliku tegevuse mitteformaalse haridusega. Sport on programmis vahend, mille abil õpetatakse erinevaid sotsiaalseid ja enesejuhtimise oskusi. Eriti suurt rõhku pannakse näiteks võistkonnatöö, enesekontrolli, suhtlemise, üksteisega arvestamise, emotsioonide juhtimise, konfliktide lahendamise ja eesmärkide seadmise õpetamisele.

Kõike seda õpitakse igal nädalal spetsiaalsetes töötubades mängulistes olukordades, kinnistatakse aga mänguväljakul. Neid oskusi saavad noored rakendada elus kõikjal, mistõttu programmi laiem eesmärk on noorte individuaalse arengu kõrval kogukondade turvalisuse suurendamine ning haridussüsteemi toetamine. Tihedat koostööd tehakse näiteks koolidega, et jõuda noorteni, kellel programmist kõige enam tuge oleks.

Valga grupi muudab eriliseks tõsiasi, et kui seni on tuginetud jalgpallile, siis nüüd asuvad noored mängima esmajoones korvpalli.

Noori juhendavad tipptasemel sporditreenerid ning noorsootöö taustaga abitreenerid, kelle ülesandeks on toetada osalejate igakülgset individuaalset arengut. Kaks kolmandikku tegevustest moodustavad korvpallitrennid, kolmandiku spetsiaalselt programmi jaoks loodud eluoskuste töötoad. SPIN-programmi treeneritena alustasid tööd Allan Hallik ja Marje Vokk, kes viisid kohe avamise järel läbi ka esimese näidistreeningu.

Treenerid on lubanud, et põõsasse ei visata ka jalgpalli. Lähikuudel katsetatakse erinevaid spordialasid, mis võiks noori erikülgselt arendada. 

Programmi senise kuue aasta jooksul saavutatud tulemused on julgustavad. Osalenute seas on paranenud koolikohustuse täitmine ning õppeedukus, enesekontroll, enesehinnang, enesetõhusus ning prosotsiaalsed hoiakud. Rohkelt võetakse arvesse noorte enda tagasisidet.

SPIN-programm on Eestis tegutsenud 2015. aastast ning jõudnud tosinasse omavalitsusese. Lõuna-Eestis toimetab SPIN veel Viljandis, Tartus, Tõrvas ja Põlva vallas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles