Valga muuseumi hoovil näeb supervõimekaid olendeid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Näitus tutvustab nahkhiire erakordseid võimeid.
Näitus tutvustab nahkhiire erakordseid võimeid. Foto: Arvo Meeks

Valga muuseumi hoovil on uudistamiseks Eesti loodusmuuseumi ja Eestimaa looduse fondi koostöös valminud välirändnäitus «Supervõimekas nahkhiir». Väljapanek tutvustab nahkhiiri nende erakordsete ja silmapaistvate võimete kaudu.

Nahkhiired on imetabased kohanejad, kes võivad paastuda kuude kaupa, kottpimedas vigurlennul navigeerida või kuulmise abil jahti pidada. Praegu ongi käes aeg, mil nahkhiired on koobastesse põõnama suundunud, et seal söögita jaheda temperatuuri käes talv üle elada.

Näituse tekstid on eesti, inglise ja vene keeles. Uudistaja saab teada ka seda, miks on nahkhiired head abilised aias ja põllul ning kuidas nad osavate hiilijatena ootamatult tuppa või keldrisse tekivad.

Näitus «Supervõimekas nahkhiir» jääb Valga muuseumi õuel ööpäev läbi avatuks 30. juunini, et Valga linna elanike ja külaliste ette tuua nahkhiirte kümme kõige erilisemat kohastumust. Suveni on nahkhiirtega lähemalt tuttavaks saamiseks Eesti loodusmuuseumis Tallinnas avatud ka näitus «Hirmus armas nahkhiir», mis pälvis Eesti muuseumide aastaauhindade jagamisel 2020. aasta parima ajutise näituse tiitli. «Supervõimekas nahkhiir» ongi selle väljapaneku lendnäitus.

Näituse valmimist toetas projekti «Tiigilendlase (Myotis dasycneme) elupaikade parandamine Eestis» kaudu Euroopa Liidu LIFE-programm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles