Vaimse tervise edendamise rändnäitus alustab oma teekonda Võrust

LEPM
Copy
Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.
Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. Foto: Ekvilibrist/ Peaasi

Peaasi.ee rändnäitus “Olen olemas”, kus inimesed saavad ammutada tuge suitsiidiennetuspäeva raames kogutud 66 anonüümsest loost, alustab oma teekonda Võrust. Lood räägivad rasketest hetkedest ja sellest, mis on aidanud inimestel nende olukordadega toime tulla. Võrust jõuab näitus sel ja järgmisel aastal veel Viljandi, Paide, Rakvere, Jõhvi, Haapsalu, Pärnu, Saaremaa ja Tartu inimesteni.

Näitust saab näha Võrus Kagu keskuses 6. veebruarini.

“Ma usun, et see oli üks hea päev, kui ma võtsin kätte telefoni ja helistasin esimesse kliinikusse, kus oli psühholoog ja lasin panna esimese suvalise aja. Seda tühistada ma ei julgenud. Ja nii ma läksin,” jagab 21-aastane naine oma lugu “Olen olemas” näitusel.

“Meil kõigil võib elus ette tulla olukordi või perioode, kui seisame silmitsi raskustega, mis mõjutavad meie vaimset tervist. Loodame, et näituselt saavad inimesed ammutada mõtteid ja tuge, kuidas rasketest hetkedest edasi liikuda,” sõnab Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. “Jagame näitusel lisaks inimestelt saadud lugudele ka vaimse tervise esmaabi samme, mida me kõik saame kasutada, et leevendada vaimse tervise kriisi kogukonna tasandil.”

Kuidas olla toeks, kui Sinu lähedasel on raske? Mida öelda? Kuidas kuulata? Kuidas tekitada sobivat ruumi, et inimesed julgeksid oma raskuseid üldse jagada?

Peaasi.ee meeskond loodab, et meie ümber olevate inimeste lood ja vaimse tervise esmaabi sammud aitavad näituse külastajatel oma lähedaste toetamisega paremini toime tulla. Vaimse tervise esmaabi oskused ei asenda professionaalset abi, kuid neid kasutades saab pakkuda esmast tuge inimestele meie ümber, kes seda vajavad.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020 Aasta tervisesõbra tiitli ning Presidendi Sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus sai MTÜ Peaasjad Kodanikuühiskonna Aasta tegija 2020 - Aasta vabaühenduse tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles