Valga tumendab elektri säästmiseks öösiti tänavalampe

LEPM
Copy
Valga vald läheb tänavavalgustuse elektrikulude vähendamiseks ajutiselt üle säästlikumale valgustusrežiimile.
Valga vald läheb tänavavalgustuse elektrikulude vähendamiseks ajutiselt üle säästlikumale valgustusrežiimile. Foto: Valga vallavalitsus

Valga vald läheb tänavavalgustuse elektrikulude vähendamiseks ajutiselt üle säästlikumale valgustusrežiimile. Kuidas optimeerida valgustust tänavatel nõnda, et see võimalikult vähe mõjutaks elanike heaolu, katsetatakse jooksvalt.

Energia kokkuhoidmiseks on otstarbekas öisel ajal, kui liikumist on vähem – keskööst kella viieni hommikul -, reguleerida valgustugevust erinevates lõikudes kuni 50 protsendi võrra väiksemaks. Ühegi tänav lõikes valgust täielikult ei kustutata, samuti ei piirata valgustust ülekäiguradadel. Mõnedel kergliiklusteedel testitakse peale keskööd ka valgustuse 90protsendilist vähendamist.

Otsuse on tinginud praegused kõrged energiahinnad, mis sarnaselt kodutarbijale mõjutavad ka valla eelarvet. Kuna tänavavalgustusele ostetakse elektrit börsihinnaga, on mõju valla rahakotile märkimisväärne. Asevallavanem Kaupo Kutsari sõnul on Valga tänavavalgustuse arve detsembrikuu eest ligikaudu kaks korda suurem kui see oli novembri eest ning tänavavalgustuse ajutine optimeerimine peaks andma märgatava kokkuhoiu.

Kui eelpool mainitud valgustuse reguleerimine on mingil moel mõjutanud turvatunnet või muutnud liikumise pimedal ajal oluliselt ebamugavamaks, palub vald sellest teada anda asevallavanem Kaupo Kutsarile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles