Ministeerium soovitab kõigi koolipere liikmete kiirtestimist jätkata ka järgmisel nädalal

LEPM
Copy
Koroona kiirtesti tegemine on saamas aina igapäevasemaks protseduuriks.
Koroona kiirtesti tegemine on saamas aina igapäevasemaks protseduuriks. Foto: Sander Ilvest

Haridus- ja teadusministeerium soovitab koolidel jätkata ka järgmisel nädalal kõigi õpilaste ja töötajate kiirtestimist kaks korda nädalas kõrge nakatumisega piirkondades ning vähemalt korra nädalas ülejäänud piirkondades.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul nõuab koroonaviiruse omikroni tüve laialdane levik jätkuvalt kõigi koolipere liikmete testimist. Ministeeriumi andmetel peaks enamikes koolides kiirteste jaguma veel nädalaks või paariks sõltuvalt sellest, millist testimisstrateegiat on kool seni kasutanud. “Detsembris said koolid kokku üle kahe miljoni testi arvestusega, et testitakse kaks korda nädalas vaktsineerimata koolipere liikmeid. Seoses omikroni tüve levikuga on olukord kiiresti muutunud, mistõttu oleme soovitanud esialgu kavandatust rohkemal määral testida,“ selgitas minister. “Koolidelt saadud tagasiside põhjal on üle 80% koolidest teste veel alles. Teame, et mitmes koolis, kus testimiskomplektid on praeguseks otsas, on koos koolipidajaga juba sobivad lahendused leitud.”

Haridus- ja teadusminister kinnitas, et ministeerium teeb praegu jõupingutusi, et uus kogus kiirteste jõuaks koolidesse esimesel võimalusel. “Kuni uute testide saabumiseni palume koolidel koos koolipidajaga leida sobivad lahendused kiirtestide soetamiseks. Lisaks testimisele tuleb järgida kõiki teisi viiruseleviku ennetusmeetmeid, äärmiselt oluline on nii õpilastel kui ka õpetajatel kanda kooliruumides maske. Uuringud on ka näidanud, et raske haigestumise eest kaitseb vaktsiini tõhustusdoos,“ rõhutas minister.

Uuest nädalast muutub ka õpilaste lihtsustatud karantiini kord, millega muutub isolatsiooni lõpetamine õpilaste jaoks edaspidi lihtsamaks. “Kui lähikontaktis olnud õpilasel sümptomeid ei teki, siis ei ole enam vaja minna PCR-testi tegema, vaid piisab 5. päeva hommikul tehtavast kiirtestist. Õpilane, kelle kiirtest on negatiivne, tohib minna kooli ja osaleda nii huviringis kui ka noorsootöös,“ sõnas minister Kersna.

Haridus- ja teadusministeerium on koole antigeeni kiirtestidega varustanud alates 1. novembrist 2021, et koolid saaksid iga nädal regulaarselt oma õpilasi ja personali testida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles