Tuul veeretas Võrumaal lumepalle

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Mäest alla veerevad omapärased lumepallid FOTO: Anna Marita Pukk
Mäest alla veerevad omapärased lumepallid FOTO: Anna Marita Pukk Foto: Anna Marita Pukk

Võru vallas Linnamäe kandis võis hiljuti näha harva esinevat ilmastikunähtust – tuul veeretas mäest alla suuri lumepalle.

Mariko Faster sattus omapärast vaatepilti nägema Hargi külas. Vaatepilt oli tema sõnul väga eriline – terve mäenõlv olevat palle täis olnud.

Anna Marita Pukk sattus aga neidsamu palle nägema Horma külas Horma-Oti talu piiril asuvast Lahamäel. "Need lumepallid tundusid huvitavad. Püüdsin need jäädvustada, et kodustele ka näidata."

Keskkonnaagentuuri sünoptik Kairo Kiitsak selgitas Postimehele, et seesugune ilmastikunähtus on võimalik siis, kui maapinnal on suhteliselt õhuke märja lahtise lume kiht, mille temperatuur on sulamistemperatuuri ehk nulli kraadi lähedal. «Selle õhukese märja lumekihi all peab olema niisugune aluspind, mille külge lumi ei kleepu, näiteks jääkiht,» ütles Kiitsak. Ka tuul peab olema piisavalt tugev, et neid lumepalle mööda maad liikuma panna, samas mitte liiga tugev, et neid laiali puhuda.

«Mängu tuleb ka gravitatsioon ehk raskusjõud – lumepall veereb mööda küngast või mäge allapoole ja kasvab muudkui. Viimase tingimuse tõttu ongi sellised lumepallid rohkem levinud künklikel aladel.»

Kiitsaku sõnul langevad eelnevalt nimetatud tingimused kokku üsna harva. «Ainult sellisel juhul saavad niisugused lumepallid looduslikul teel tekkida. Kõik tingimused peavad olema ideaalsed. Sageli ei ole ja seepärast me neid tihti ei näegi,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles