Teenetemärkide näitus jõudis Valga muuseumisse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valgalased Mai Simson (vasakul) ja Ilme Uhtjärv väljapanekut uudistamas.
Valgalased Mai Simson (vasakul) ja Ilme Uhtjärv väljapanekut uudistamas. Foto: Valga vallavalitsus

Valga muuseumisse jõudis rändnäitus «Eesti tänab», mis tutvustab Eesti olulisimaid au- ja teenetemärke.

Väljas on suur valik Eesti riiklikke teenetemärke. Samuti Kaitseliidu aumärke, kaitseväe, politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti teenetemärke, aga ka kaitseministeeriumi ja kaitseväe teenete-, teenistus- ja tunnusmärke. Veel on näha kiriklikud ja seltside aumärgid, linnade ja valdade au- ja teenetemärgid ning asutuste ja organisatsioonide tunnustusmärgid.

Näituse korraldaja, Eesti Endiste Metsavendade Liidu esindaja Heiki Magnus märkis, et rändnäitus on publiku ees kaheksandat korda. Vaadeldavatest teenetemärkidest rääkides mainis ta, et nende seas on üks, mida loodetavasti enam kunagi ei tule välja anda. Nimelt antakse Vabadusristi aumärk Eesti iseseisvuse kaitsmiseks peetava sõja puhul.

Meelis Pääbo Miniplast OÜst puudutas märkide valmistamise köögipoolt, peatudes pikemalt Presidendi aumärgi valmistamisel, millele kulus kolm kuud kolme ettevõtte koostööd. Taasiseseisvunud Eesti kahel esimesel presidendil polnud võimalik kanda ametitunnust – Riigivapi teenetemärgi ketti –, sest see asus Kremli relvapalatis. 2007. aastal otsustas valitsus valmistada presidendile uue ametitunnuse. Teenetemärgi kett valmis 2008. aastal.

26. veebruarini Valka jääva näituse on koostanud vabariigi presidendi kantselei, kollektsionäär Mart Puusepp ning osaühingud Herald, Miniplast ja Märgikoda. Korraldamisele aitas kaasa Valga muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles