Sotsiaaldemokraatide uus esimees on Lauri Läänemets

LEPM
Copy
Sotsiaaldemokraatide uus juht Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraatide uus juht Lauri Läänemets. Foto: Sander Ilvest/Postimees

Sotsiaaldemokraadid valisid oma üldkogul Sotsiaaldemokraatliku Erakonna uueks esimeheks Lauri Läänemetsa. Läänemetsa poolt hääletas 234 ja Sikkuti poolt 197 üldkogu delegaati.

Sotsiaaldemokraatide uueks juhiks tõusnud Läänemets seadis oma kõnes lati kõrgele: „Erakond, kes on Eesti riigi loonud, seda eksiilis hoidnud ja uuesti üles ehitanud, ei tohi olla midagi vähemat kui peaministripartei.“

Tema kinnitusel peab Eesti uus lugu olema sotsiaaldemokraatlik. „Järgnevatel aastatel kirjutatakse ümber Eesti suur lugu. Edukultuse narratiiv lakkab tasapisi toimimast ning asemele on vaja uut. See loob sotsiaaldemokraatlike ideede võidukäiguks viimase 20 aasta soodsaima pinnase. Meil on kõik eeldused õnnestumiseks, peame vaid ise olema piisavalt julged, töökad ja enesekindlad,“ pöördus Läänemets erakonnakaaslaste poole.

Sotsiaaldemokraatide uus liider lubas esiplaanile seada inimeste toimetulekut ja väärikust puudutavad küsimused. „Peame nägema majanduse ja ettevõtluse arengut võimalusena vähendada ebavõrdsust ning täiendama sotsiaaldemokraatlikku manifesti kliima- ja roheteemadega, sest Eesti uus narratiiv peab haarama ühiskonda tervikuna."

Tema sõnul tuleb õppida parimatelt. „Sotsiaaldemokraadid Soomes ja Taanis on võitnud tagasi nii maa- kui ka linnainimese, nii töölise kui ka õpetaja usalduse. Ärme ka meie välista ühtegi inimest ega naeruväärista tema probleemi. Sotsiaaldemokraatia uue tõusu eelduseks on meie oskus leida vastandumise asemel ühisosa. Kohalike valimiste tulemused pakuvad kindlust, et suudame seda ühisosa leida. Meie omavalitsuste juhid linnades ja valdades ning pühendunud liikmed on meie maailmavaate hing ja nägu,“ ütles Läänemets.

„Aga tulevase peaministrierakonna haare peab aga olema veelgi laiem. Pakkusin juba kampaania alguses viis sihti, kuidas anda Eestile uus hoog: kodu palga eest kättesaadavaks, 30 minuti Eesti, tööpäev nädalas õppimiseks, tuhandeeurone miinimumpalk ning tööjõumaksude alandamine ja tasakaalustav maksusüsteem,“ lausus Läänemets.

Muusika- ja teatriakadeemia hoones üldkogu pidavad sotsiaaldemokraadid andsid aseesimehe mandaadi erakonna juhi valimistel teiseks jäänud riigikogu liikmele Riina Sikkutile, samuti said aseesimeesteks Võru linnapea Anti Allas ja Nõmme linnaosavanem Lauri Paeveer. Aseesimeheks valiti tagasi riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees ja Viljandi linnavolikogu esimees Helmen Kütt.

Lisaks uuele esimehele said sotsiaaldemokraadid endale ka uue peasekretäri - Rannar Vassiljevilt võtab teatepulga üle riigikogu liige ja Kohtla-Järve volikogu liige Eduard Odinets.

Üldkogu otsuse järgi on erakonna asutajaliige ja kunagine esimees professor Marju Lauristin laupäevast partei auesimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles