Üle viie protsendi õpilaste testidest olid positiivsed

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Koole, kus polnud ühtegi positiivse testitulemusega õpilast, oli eelmisel nädalal kokku 114. Nädal varem oli neid 120.
Koole, kus polnud ühtegi positiivse testitulemusega õpilast, oli eelmisel nädalal kokku 114. Nädal varem oli neid 120. Foto: Sander Ilvest/Postimees

Koolidelt haridus- ja teadusministeeriumile edastatud andmete põhjal sai möödunud nädalal üldhariduskoolides kiirtestimisel positiivse tulemuse 5,1% testitud õpilastest (5479) ja 3,9% töötajatest (746) ning kutsekoolides 2,1% õpilastest (239) ja 3% töötajatest (65).

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul tuleb jätkata kõigi koolipere liikmete testimist. «Eriti oluline on see muutunud lähikontaktsuse olukorras, kus koolist koju jäävad vaid kiirtesti positiivse tulemuse saanud ja haigussümptomitega lapsed,» selgitas minister. «Et koolikeskkond oleks võimalikult turvaline, on oluline kanda maski, vähendada kontakte, jälgida hoolikalt tervist ning teha kiirteste.»

Muudatused piirangutes

Valitsus otsustas, et esmaspäevast lõpeb haridusasutustes tekkinud lähikontakti korral tervete laste karantiini saatmine. Leevendus kehtib kõigile kuni 18-aastastele ja selle õppeaasta kestel 19-aastaseks saavatele lastele ja noortele, kes said lähikontaktseks koolieelses lasteasutuses, üldhariduskoolis, kutseõppeasutuses, huvikoolis,  noorsootööasutuses või huvitegevuses. Kui lähikontakt toimus mujal, näiteks perekonnas või mõnel üritusel, tuleb jääda tavakorras seitsmeks päevaks karantiini.

Tervikuna oli läinud nädalal vähemalt ühe päeva kaugõppel 35 üldhariduskooli.

Haigustunnuste või positiivse kiirtesti korral tuleb kindlasti koolist koju jääda. Positiivse kiirtesti saanud laps ei pea enam minema PCR-testi tegema, vaid jääma kümneks päevaks isolatsiooni, vajaduse korral tuleb võtta ühendust perearstiga. Muudatus puudutab vaid lähikontaktseid õpilasi. Vaktsineerimata või koroonat mitte läbi põdenud õpetajatel tuleb lähikontakti korral jääda endiselt seitsmeks päevaks karantiini.

Möödunud nädalal andsid küsitlusele vastanud koolid teada kokku 6529 kiirtesti positiivsest tulemusest.

Hulk koole mõnepäevasel kaugõppel

Koole, kus polnud ühtegi positiivse testitulemusega õpilast, oli kokku 114 (eelneval nädalal 120), neist 107 üldhariduskooli ja seitse kutsekooli. Nende seas on ka koolid, kes testide üle ei pidanud arvestust kaugõppe või muude põhjuste tõttu.

Enamik koole testis kõiki töötajaid. Samuti õpilasi, kes olid koolis ja kelle testimiseks on laste vanemad loa andnud. Neljandik üldhariduskoolidest jättis testitute seast välja hiljuti koroona läbipõdenud, üksikud testisid ainult vaktsineerimata ja koroonat mitte läbi põdenud õpilasi ja töötajaid ning vähemalt 14 kooli ei testinud kedagi, sest olid kaugõppel. Koolides viidi testimisi läbi enamasti kaks korda nädalas.

Tervikuna oli läinud nädalal vähemalt ühe päeva kaugõppel 35 üldhariduskooli. 23 koolis oli kaugõppel üks või mitu kooliastet ja 113 koolis üks või mitu klassi. 65 koolis olid kaugõppel ainult lähikontaktsena koju saadetud õpilased ja pooltes vastanud koolidest kaugõpet ei rakendatud. Kutsekoolidest ei rakendanud kaugõpet 18 õppeasutust ning 10 kutsekoolis oli kaugõppel üks või mitu gruppi ja ühes üksikud õpilased. Kokku oli läinud nädalal kaugõppel hinnanguliselt veidi enam kui 30 000 õpilast.

Info põhineb ministeeriumi küsitlusele vastanud 466 üldhariduskooli ja 29 kutsekooli andmetel (90% üldhariduskoolidest ja 91% kutsekoolidest).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles