Kasutajate vähesus takistab raudtee arengut

Sten Mahov
Copy
Valga asevallavanema Kaupo Kutsari sõnul on oluline arendada ka riigisisest raudteevõrku, kuid Valgat võiks näha sõlmpunktina Euroopasse.
Valga asevallavanema Kaupo Kutsari sõnul on oluline arendada ka riigisisest raudteevõrku, kuid Valgat võiks näha sõlmpunktina Euroopasse. Foto: Arvo Meeks

Valitsuse kinnitatud raudtee arendamise kava järgi investeeritakse aastaks 2028 Tartu-Valga ning Tartu-Koidula rongiliinide ajakohastamisse vähem raha kui mujal Eestis. Ministeeriumi sõnutsi suunatakse raha piirkondadesse, kus reisijaid on rohkem.

Ligi 900 miljoni euro eest elektrifitseeritakse praegune reisijate kasutuses olev raudtee, samuti suurendatakse Tartu, Narva, Viljandi ja Haapsalu suunal kiirust kuni 160 kilomeetrini tunnis. Ühtlasi ehitatakse uus liiklusjuhtimissüsteem Tallinna-Tapa, Tapa-Narva, Tapa-Tartu ja Tartu-Valga lõikudele, et rongid saaksid neid läbida suuremal kiirusel. Tartu ja Narva liinidel ehitatakse elektrifitseerimise käigus raudteed sirgemaks. Tegevuskavast eraldiseisvalt arendatakse Rail Balticut ja viiakse lõpule Haapsalu raudtee ehitus.

Ehkki Tartu-Valga ning Tartu-Koidula liinid, ka Piusa peatus, saavad elektri alla, siis tippkiirust lõikudel täielikult ei saavutata. Ka jääb üle 20 aasta reisirongiliikluseta olnud Valga-Koidula raudteelõik ootama paremaid aegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles