Pensionär: kuidas ellu jääda, kui koht hooldekodus maksab 1000 eurot

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Kui mees järgmine kord hooldekodusse naist vaatama läheb, võtab ta ka siis kaasa Läti krõbedaid piparkooke – need maitsevad abikaasale üle kõige.
Kui mees järgmine kord hooldekodusse naist vaatama läheb, võtab ta ka siis kaasa Läti krõbedaid piparkooke – need maitsevad abikaasale üle kõige. Foto: Shutterstock/fotomontaaž

Hooldekodu arve potsatas postkasti. Ligi 1000 eurot! Eakas abielupaar saab kahe peale pensioni 1140 eurot. Kuidas jaksata seda tasuda, kui muid arveid tuleb samuti maksta ning süüa ju ka vaja? «Tal on peast läbi käinud suitsiidimõtted,» tunnistab tervisega kimpus mees, kes viis oma Alzheimerit põdeva dementse naise hooldekodusse – viimases hädas, sest tal endal ei käinud jõud enam üle.

Nad on abielus olnud rohkem kui pool sajandit. Kui 80-aastane Tõnu (nimi muudetud) veel oma 77-aastase naisega ühise katuse all koos elas, tulid nad mehe sõnul kenasti toime. Temal pension 580, kaasal 560 eurot. «Sellega elavad kaks pensionäri oma igapäevaeluga normaalselt ära,» teab meespool.

Aastaid tagasi tabas aga naist Alzheimeri tõbi. Esimesed haiguse ilmingud ei seganud veel igapäevaelu, pärast pensionile jäämist käis ta mõni aasta töölgi edasi. Aastad möödusid, tervis halvenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles