Maarja Küla avas metsas kunstinäituse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Üks näitusel väljas olevatest taiestest.
Üks näitusel väljas olevatest taiestest. Foto: Maarja Küla

Põlva vallas Kiidjärvel võib metsas paarisaja meetri pikkuse laudtee ääres näha 30 maali. Omapärase väljapaneku taga on sealsamas külas asuv erivajadustega inimestele mõeldud Maarja küla.

Küla juhataja Ly Mikheimi sõnul on tegu omalaadse koroonaaja ilminguga.

«Kõik oli ju keelatud, ruumides külalisi vastu võtta ei võinud või kui, siis üksikuid ja kontrollituid. Meie enda noored olid harjunud liikuma Põlvasse ja Tartusse ning nüüd oli ka see miinimumini viidud.»

Mikheim tõdes, et keerulistes oludes hakkab inimene mõtlema, mida teha siis, kui midagi õieti teha ei saa.

«Kuna meie üks väärtusi on jäärapäine optimism, sündis idee kunstinäitusest põlismetsas,» lisas küla juht.

Kui mõte oli olemas, oli vaja see ellu viia.

«Valisime välja 30 töö ringis, mis on valminud Aivar Rumvolti ja Caspar Topi juhendamisel, ning palusime abi reklaamibüroolt Salibar, kes need maalid sellisele materjalile printis, mis kannatab nii vihma kui ka lund. Seejärel valisime koos tööde autoritega välja kohti, kuhu pildid paigutada, ja tulemus oli üllatav. Eri pildid tõmbavad eri päevadel endale tähelepanu. Päikeselisel päeval on ühed eriliselt märgatavad või kõnekad ja sombusel päeval teised. Endalgi on põnev ikka ja jälle taasavastada uusi nüansse,» kirjeldas Mikheim asjade kulgu.

Väljapanek on tema sõnul leidnud omajagu uudistamist ja tunnustustki. Seni kõige kaugem tagasiside on tulnud Saksamaalt Münchenist ühelt eesti tudengilt, kes jagas näituse ülesseadjatele oma ideid sotsiaalmeedia kasutuselevõtu kohta.

Ettevõtmisel on aga ka heategevuslik pool. «Kuna näitust võib külastada tasuta, oleme rõõmsad, kui need, kes tahavad meie jätkuprojektidesse panustada, helistaksid annetustelefonil 900 6200. Kõne hind on 5 eurot,» selgitas Ly Mikheim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles