Ekspert: elektriküte on mugavus ja mugavus maksab

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Kiireid lahendusi, kuidas oma energiatarvet vähendada, pole, kuid pikas plaanis on meil kõigil võimalik elektriturult kasu lõigata, leiab Tartu regiooni energiaagentuuri juht Martin Kikas.
Kiireid lahendusi, kuidas oma energiatarvet vähendada, pole, kuid pikas plaanis on meil kõigil võimalik elektriturult kasu lõigata, leiab Tartu regiooni energiaagentuuri juht Martin Kikas. Foto: Arvo Meeks

Elekter on küll kallis, kuid inimesed ka tarbivad energiat palju, mis otsapidi ongi põhjus, miks sel talvel paljusid hinnašokk tabas. Kokkuhoiu kõrval on igaühel võimalik elektri tootmises kaasa lüüa, ütleb Tartu regiooni energiaagentuuri direktor ja energeetikaekspert Martin Kikas.

Teeme ühe asja selgeks: kas soojuspumpade müüjad jätsid midagi rääkimata, et sel talvel nõnda paljud end ootamatult suure elektriarvega vastamisi leidsid?

Jah ja ei. Ega nemadki teadnud ju hinnatõusu ette. Küll aga on elektriküte, sealhulgas soojuspumpadel põhinev küttesüsteem, mugavusküte. Ja mugavus maksab. Varem oli hind stabiilne, kuid kui ühinesime elektribörsiga, oli teada, et tuleb muutlikum hind. Selle jätsid nad küll tihti lisamata, et kui elektri hind tõuseb näiteks kaks korda, pole toasoe enam nii soodne. Kuni hind on teatud talutavuse piirides, mis on igaühel ju erinev, on kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles