Barrus sai loa osta Saint-Gobaini klaasiäri Eestis

LEPM
Copy
Barruse tegevjuht Martti Kork ütles, et Barrus võtab Baltiklaasi ostu puhtalt kui finantsinvesteeringut.
Barruse tegevjuht Martti Kork ütles, et Barrus võtab Baltiklaasi ostu puhtalt kui finantsinvesteeringut. Foto: Arvo Meeks

Liimpuitkomponentide tootja Barruse tütarfirma OÜ Polar Glass sai konkurentsiametilt loa ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegeleva Saint-Gobaini kontserni kuuluva OÜ Baltiklaasi omandamiseks.

Tehingu tulemusena omandab Polar Glass konkurentsiseaduse tähenduses Baltiklaasi ettevõtte üle ainuvalitseva mõju, selgub koondumisteatest. Tehingu hinda vastavalt osapoolte kokkuleppele ei avalikustata.

Tehing toimub, kuna Saint-Gobain võttis vastu strateegilise otsuse väljuda ehitusklaaside tootmise ja müügi ärisuunast erinevates riikides, sealhulgas Eestis. Barrus soovib aga jätkata ning laiendada oma äritegevust praeguse põhitegevusega kaudselt seonduvatele tootmissuundadele.

Mullu novembris avas Barrus ka 10 miljonit eurot maksma läinud uue tehase. «Kui uus liimpuidu tehas oli investeering Barruse põhiärisse, siis Baltiklaasi ostu võtame me puhtalt kui finantsinvesteeringut. Baltiklaas jätkab oma tegevust Tartus ja Mäos ning Barrus Võru külje all,» kommenteeris Barruse tegevjuht Martti Kork pressiteates.

Tehingu jõustumisel jätkavad nii Barrus kui ka Baltiklaas oma äritegevust eraldiseisvalt, säilivad senised kaubamärgid ning jäävad kehtima lepingud töötajate, klientide ja koostööpartneritega.

Polar Glass on selleks tehinguks asutatud Barruse tütarühing. Barruse põhitegevuseks on liimpuitkomponentide tootmine akna- ning uksetootjatele, kõrvaltegevuseks on tootmisprotsessi käigus tekkiva saematerjali ja saepuru müük. Barruses töötab üle 300 inimese, ettevõtte 2020. aasta müügitulu oli üle 50 miljoni euro. Umbes 80 protsenti Barruse toodangust eksporditakse, valdavalt Skandinaavia turule, kuid ka teistesse Lääne-Euroopa riikidesse ning USA-sse.

OÜ Baltiklaas on Saint-Gobain Eesti AS tütarettevõte ning kuulub ülemaailmselt tegutsevasse ehitusmaterjalide tootmise ja müügiga tegelevasse Saint-Gobaini kontserni. Baltiklaas tegeleb klaaspakettide, lamineeritud klaasi ja karastatud klaasi tootmisega Eestis. Baltiklaasi tooted on sisendiks peamiselt aknatootjatele ja fassaadiehitajatele. Ettevõtte kogutoodangust läheb otse eksporti ligikaudu 30 protsenti ning Eesti kliendid ekspordivad ettevõtte toodangut samuti edasi välisturgudele.

Barrus ja Baltiklaas ei tegutse samadel kaubaturgudel ehk nende vahel puudub horisontaalne kattuvus, samuti ei tegutse ettevõtted ühelgi kaubaturul, mis eelneb või järgneb kaubaturule, kus tegutseb teine koondumise osaline ehk puudub ka vertikaalne seos. Koondumise osaliste vahel tekib kaudne seos, kuna mõlemad tarnivad akna- ja uksetootjatele erinevat sisendit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles