Eesti tugevdas ukrainlaste aitamiseks piirikontrolli

LEPM
Copy
Piirikontroll Valgas. Foto on illustratiivne.
Piirikontroll Valgas. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Eesti tugevdas piirikontrolli välispiiril. Politsei- ja Piirivalveamet kontrollib põhjalikult Eestisse saabuvaid sõidukeid ja inimesi ning annab piiripunkti saabuvatele Ukraina kodanikele infot, kuidas suunduda edasi Eesti kaudu kodumaale või kuidas Eestis hakkama saada.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on meie piir hästi valvatud, meie avalik kord ja põhiseaduslik kord tagatud ning Eestile otsest sõjalist ohtu ei ole. „Me oleme arvestanud, et siia võib tulla sõja eest ära ukrainlasi, sh neid Ukraina kodanikke, kes tahavad Eestit transiitriigina kasutada, et koju tagasi jõuda. Eesti on praegu üks võimalikke riike, mille kaudu ukrainlased kodumaale soovivad minna, sest lennuliiklus Ukrainaga ei toimi,“ märkis siseminister, kelle sõnul on praegu olukord meie piiripunktides rahulik ning töörütm tavapärane.

Kui Eesti-Vene välispiirile tulevad ukrainlased, kes soovivad kodumaale jõuda, siis selgitavad piirivalvurid neile, kuidas Ukrainasse liikuda. Kui Venemaalt tulevad ukrainlased, kes soovivad Eestisse jääda, siis on neist enamikel selleks võimalus.

„Eestisse saavad Ukraina kodanikud tulla üldjuhul viisavabalt. Seega ei vaja nad siin viibimiseks rahvusvahelist kaitset, sest nad saavad viibida Eestis muudel seaduslikel alustel. Üheks Eesti eesmärgiks Ukraina kodanike vastuvõtmisel on toetada siin viibivate ja siia saabuvate Ukraina kodanike iseseisvat hakkamasaamist,“ selgitas Jaani.

Siseministri sõnul on vajadusel võimalik taotleda ka rahvusvahelist kaitset. Loomulikult soovivad iga riigi kodanikud rahus oma kodumaal elada. Mõistame, et see ei ole alati võimalik ja sel juhul tuleb neid mingil perioodil aidata. Rahvusvahelise kaitse vajaduse puhul antakse tähtajaline elamisluba, mis tähendab, et tegu on ajutise abistamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles