Kergejõustiklane Johanna Ardel surfab võidulainel

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Johanna Ardel Santa Cruzi tänavajooksul Erakogu
Johanna Ardel Santa Cruzi tänavajooksul Erakogu Foto: Erakogu

Valgamaalt pärit kergejõustiklane Johanna Ardel püstitas hiljuti Barcelonas 1500 meetri jooksus uue isikliku rekordiga 4.37,53, täites sellega ka Hispaania sisemeistrivõistluste normi.

Viimasel ajal treenibki ta peamiselt Hispaanias. «Möödunud aasta lõpus osalesin ka mitmel võistlusel, kus testisin oma treenitust,» rääkis Ardel.

Kiireim naine Santa Cruzis

Näiteks Santa Cruzi 9-kilomeetrine maanteejooks läks tal väga edukalt. «Võrreldes kahe aasta taguse ajaga jooksin ligi kaks minutit kiiremini. Kuigi ilm oli väga kuum, nautisin tervet jooksu täiega. Kokkuvõttes naiste 1. koht.»

See andis Ardelile hulganisti enesekindlust Itálica rahvusvaheliseks krossiks Sevilla lähistel. «Konkurents oli väga tugev – 200 naist. Üle kümne jooksja Aafrika mandrilt, lisaks võistlejad Euroopa riikidest ning enamik Hispaania tippjooksjaid. Enda sooritusega jäin rahule, sest keskmine tempo tuli 3.40 min/km.»

Kuna ees ootas La Palma jõulukross, tuli treeningumahtu veelgi suurendada. «Viimase hetkeni ei teadnud, kas seda ikka korraldatakse saarel pursanud vulkaani pärast. Õnneks oli selleks hetkeks vulkaan natuke vaibunud, õhk parem ning võistlus toimus. Saavutasin esikoha ning jäin enesetunde ja võistlusega väga rahule,» nentis Ardel.

Võiduga lõppes talle ka Tacoronte maanteejooks, kuigi varahommikune start oli harjumatu, nagu ta tunnistas.

Kross liivatormis

Jaanuaris leidsid aset Kanaari saarte krossijooksu meistrivõistlused Mesa Mota mäel (umbes 750 m merepinnast). «Võistluspäev oli väga tuuline ning õhus oli näha peent liivatolmu, mis jõuab tuultega Sahara kõrbest Kanaari saartele. Ekstreemsetest ilmaoludest hoolimata oli enesetunne hea. Jäin enda tulemusega rahule ning olen õnnelik Kanaari krossijooksu kolmanda meistritiitli üle. Samuti tagasin selle tulemusega endale pääsme Hispaania krossijooksu meistrivõistlustele, mis oli minu talvise hooaja põhieesmärk,» oli Ardelil põhjust rõõmustada.

Kui mullu sai ta Hispaania krossijooksu meistrivõistlustel saja jooksja konkurentsis 10-kilomeetrisel distantsil 36. koha, siis nüüd seadis ta enda eesmärgiks jõuda esimese 30 hulka. Eesmärk sai täidetud: 28. koht ajaga 36.39. See lisas juurde motivatsiooni treeninguteks.

Kolmas meistritiitel ei jäänud neljandata

«Pärast krossihooaega tundsin, et soovin võistelda veelgi, sest treeningud andsid märku minu heast vormist. Otsustasin veel teha kaasa talvise staadionihooaja veebruaris.» Nii viiski võistlusind ta Kanaari saarte talvistele meistrivõistlustele 3000 meetri jooksus.

«Soovisin joosta alla kümne minuti, kuid viimasel kilomeetril langes tempo ja ajaks tuli 10.01. See on minu parim tulemus, mida olen talvel jooksnud. Tulemuseks siis taas kord Kanaari saarte meistritiitel,» oli tal põhjust taas võidurõõmu tunda.

Hooaja põhieesmärgid on tal seotud tänavusuvise Universiaadiga Hiinas. «Sellel osalemiseks olen täitnud normid nii 3000 kui ka 5000 meetri jooksus. Loodan hooaja edenedes koguda hulga kvaliteetseid treeningkilomeetreid ja osaleda tugevatasemelistel võistlustel, et olla suvisteks katsumusteks valmis.»

Äsjastel Eesti meistrivõistlustel võitis Johanna Ardel nii 1500 kui ka 3000 meetri jooksu vastavalt tulemustega 4.41,44 ja 9.56,06.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles