Tudengid toovad lavale lõunaeesti keeltes Traati ja Shakespeare’i

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
31. lend koos Jaak Printsi ja Külli Teetammega
31. lend koos Jaak Printsi ja Külli Teetammega Foto: EMTA

EMTA lavakunstikooli 31. lennu üliõpilased esinevad Võrus ja Tartus Anu Lambi juhendamisel valminud lavakavaga, kus kuuleb Mats Traadi romaanisarja katkendeid tartu keeles, Shakespeare’i näidendikatkeid tartu, võru ja seto keeles, samuti palasid lõunaeestikeelsetest aabitsatest.

Etenduste kuupäevad on muutunud, lavakava "Abc-kiräoppusest Traadi Matsi ja Shakespeare’i Williamini" etendub kahel korral:

12. märtsil kell 17.00 Võru Kandle väikses saalis

13. märtsil kell 16.00 Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis

Lavakunstikooli teise kursuse tudengid tegelesid sügissemestril lavakõnes lõunaeesti keeltega, et vastsed näitlejad oleksid pärast kooli lõppu valmis vajadusel mängima laval ka murdekeeles. Samuti oli oluline panna noored lugema Mats Traadi romaanisarja «Minge üles mägedele».

«Meie ülesandega haakus nagu valatult Tartu ülikooli pakutud võru keele õppe programm, mida Sulev Iva Tallinnas tudengitele läbi viis. Kuna näitlejaõppes oli sügissemester pühendatud Shakespeare’i näidenditele, toetas lavakõne erialaõpet värsiõppe vundamendi ladumisega ja sealt sündis mõte mängida ka Shakespeare’i lõunaeesti keeltes,» selgitas kursuse juhendaja Anu Lamp.

«Aituma ja aitjumma, Mats Traat, Sulev Iva, Jan Rahman, kes te võtsite Shakespeare’i tõlkida ja tänu kellele see plaan teostus. Setokeelne «Hamleti» tõlge oli Kauksi Üllel juba varem valmis. Ka selle eest sügav kummardus!» lisas Lamp.

Et keeleõpe algab aabitsast, alustavad tudengid oma kava valitud paladega tartu- ja võrukeelsetest aabitsatest, mis on välja antud ajavahemikus 1885–2005. Üks pala pärineb ka 2019. aastal välja antud seto aabitsast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles