Ivari Padar: Ukraina ründamisele pole mingit õigustust

Ivari Padar
, riigikogu maaelukomisjoni liige (SDE)
Copy
Endine minister ja europarlamendi liige, praegune riigikogulane Ivari Padar.

 
Endine minister ja europarlamendi liige, praegune riigikogulane Ivari Padar.  Foto: Arvo Meeks

Meil, Lõuna-Eesti inimestel, on Venemaaga mõneti teistmoodi side kui Kesk-Eesti või Lääne-Eesti elanikel. Venemaa on naaber ja sealne turg on ju otse kõrval. Nii on läbi aegade lähestikku elatud, kaupa vahetatud ja suheldud. Lisaks asuvad Petserimaal paljude meie inimeste lähedaste hauad.

Ka keerulistel poliitiliste murrangute aegadel on alati loodetud, et tolm langeb ja saab kenasti kõrvuti edasi elada. Enne Krimmi annekteerimist 2014. aastal tundus juba, et suhted klaaruvad ning arutelu all oli isegi viisavabadus Euroopa Liidu ja Venemaa vahel.

Toona räägiti palju ka piirialade inimeste regionaalsest liikumisvabadusest ning Pihkva oblasti autosid remonditi meie autoremonditöökodades. Vastus küsimusele, miks neid autosid üle piiri toodi, oli see, et kodumaal võetakse veel viimanegi korras jupp küljest ja pannakse asemele vana, mille õige koht on utiilis. Meie töö kvaliteet lihtsalt oli palju parem. Kaubanduskeskuste ees nägi siis järjest rohkem Vene numbrimärgiga autosid. Kui Võru vanatehnikaklubi Vänt korraldas 33 uunikumautoga reisi Peipsi taha, mis viis meid Petserist Ivangorodini välja, siis vastuvõtt Venemaa linnades oli soe. Näiteks mina ostsin Pihkvast endale uue ülikonna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles